Hlavní obsah

Ovečkin jako vladař i šašek zároveň. Žongloval s pukem na hokejce, v zámoří mluví o gólu roku

Montreal

Když se v dávných dobách vydal král na výpravu mimo své svrchované území, jeho lid poněkud znervózněl. Stejný osud potkal v NHL také hokejisty Washingtonu Capitals, kteří se museli dva duely obejít bez svého neoddiskutovatelného vůdce a jednoho z nejlepších světových hráčů Alexandra Ovečkina. Ruský šikula nenechal po svém návratu po zranění v duelu na ledě Montrealu nikoho na pochybách, kdo že je v hlavním městě USA právoplatným hokejovým panovníkem a navíc s duší šaška.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Alex Ovečkin (vlevo) se raduje ze svého speciálního gólu se spoluhráčem Caseym Wellmanem.

Článek

Uběhly necelé dvě minuty z druhé třetiny do té doby bezgólového zápasu mezi Montrealem a trápícím se Washingtonem, než si Alex Ovečkin vzal puk do své správy a provedl s ním kousek, který dostal v zámoří ihned nálepku gól roku. Ruský kapitán týmu v přesilové hře přilepil na svou hokejku puk, který se obloukem snášel mimo branku Habs, dvakrát si jej ve vzduchu načechral směrem zpátky k brankovišti a pak už jen lehkým klepnutím našel skulinku ve výstroji domácího brankáře.

„Byl to těžký úhel, ale spadlo to do branky a my ten gól rozhodně bereme,“ usmíval se po utkání Ovečkin, když odpovídal novinářům na dotaz, co že se to v útočném pásmu Montrealu vlastně stalo.

Podobná otázka se během celého zápasu zračila v nevěřících výrazech domácích fanoušků. V polovině zápasu totiž jejich miláčci prohrávali už o čtyři branky a navíc naprosto zaslouženě. Soupeř, jehož psychiku táhla ke dnu jako balvan sedmizápasová série bez vítězství, totiž v tu chvíli vedl na střely neuvěřitelným poměrem 26:3. Při páté trefě Washingtonu už dokonce příznivci kanadského celku slavili v ochozech.

Plekanec pálil do vlastních řad

„Jediní, komu za to můžeme spílat, jsme my sami. Za způsob, jakým jsme se na ledě prezentovali, jsme si to prostě zasloužili,“ nehledal výmluvy útočník Montrealu Tomáš Plekanec. „Ale my se s tím popereme a dostaneme oslavné pokřiky a usměvavé tváře zpátky do ochozů. Jsme dost silní na to, abychom to zvládli,“ dodal odhodlaně kapitán českého reprezentačního výběru pro Soči ve službách Habs.

To nejlepší hráč večera Alex Ovečkin byl s pro domácí složitou atmosférou v jednadvacetitisícovém kotli spokojený nadmíru. „Je to velké a velmi cenné vítězství pro kluky i našeho brankáře, které nám pomůže získat ztracenou sebedůvěru. Tato budova je vzrušující hokejové místo,“ rozplýval se.

Ruskému bohatýrovi večer rozhodně „sedl“, k vítězné trefě a gólové asistenci si do statistik připsal celkem šest střeleckých pokusů a tři kladné body do hodnocení plus/mínus za účast na ledě při brankách. Užil si také svou oblíbenou fyzickou hru, když hned čtyřikrát dokázal čistě sestřelit soupeře.

Reklama

Související témata: