Hlavní obsah

Erata jsme chtěli už dlouho. Co na tom, že dal gólů jako náš brankář, říká manažer Phoenixu

Phoenix

Ve Washingtonu si stýskal, herní systém klubu mu nevyhovoval a už od listopadu dával veřejně najevo, že by uvítal výměnu do jiného týmu. Den před uzávěrkou přestupů se jí hokejový útočník Martin Erat dočkal. V rámci větší výměny se stěhuje do Phoenixu, který v Západní konferenci bojuje o play off. A vedení Kojotů stejně jako třebíčský rodák neskrývají nadšení.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočník Martin Erat (vlevo) v souboji se švédským zadákem Erikem Karlssonem

Článek

„Po Martinovi jsme pokukovali opravdu dlouhou, dlouhou dobu. Jsme nadšení, že jsme ho získali," lebedil se generální manažer Phoenixu Don Maloney a od výměny, jejíž součástí byl i přesun dalšího Čecha Rostislava Klesly opačným směrem, jej neodradila ani bídná Eratova statistika v letošní sezóně.

Erat v průběhu loňského ročníku opustil Nashville, kde působil od sezóny 2000/01 a zamířil do Washingtonu, se kterým plánoval útočit na zisk Stanleyova poháru. Jenže místo toho přišlo rozčarování. Herní systém kouče Adama Oatese mu nesedl, trápil se i střelecky. Vždyť v 53 zápasech této sezóny skóroval jen jednou.

„Má na svém kontě stejně gólů jako náš brankář," připomenul Maloney Mikea Smithe, jenž v říjnu skóroval do prázdné branky proti Detroitu. „Ale já jsem toho názoru, že Martin zase góly začne dávat. Vždyť v Nashvillu hrál spoustu sezón báječně," dodával Maloney s tím, že český útočník byl v závěru přestupního období nejvýše na seznamu posil Kojotů.

Ve Phoenixu se Erat potká se třemi krajany

„Byl to pro mě těžký rok. Byl jsem zvyklý na jiný herní systém a myslím, že ten, který praktikuje Phoenix, se hodně podobá tomu, který jsem zažil v Nashvillu. Trenéři mě dobře znají, bude to pro snadná změna dresu. Navíc budu hrát s kluky, které dobře znám," pochvaluje si Erat, který ve Phoenixu potká krajany Zbyňka Michálka, Radima Vrbatu a Martina Hanzala.

A právě s Vrbatou a Hanzalem by měl nastupovat jako levé křídlo v jedné útočné formaci. „Jsem přesvědčený, že nám pomůže. Myslím, že s ohledem na způsob hry, jakým se prezentuje, u nás bude excelovat," předpovídá Maloney.

Reklama