Hlavní obsah

S vážnou vadou srdce se stal na den hráčem San Jose. Aplaus fanoušků obrečel

San Jose

Sklízel aplaus v zaplněné hale hokejistů San Jose, přestože ještě den před zápasem nejspíš jeho jméno téměř nikdo neznal. Sedmnáctiletý Sam Tageson hraje hokej, i když mu to lékaři výslovně nedoporučují. Narodil se totiž se syndromem hypoplastického levého srdce, což je kritická vrozená vývojová vada, kvůli níž levá komora není schopna zajišťovat dostatečný srdeční výdej. Přesto se stal alespoň na den profesionálním hráčem Sharks.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Útočník San Jose Martin Havlát a spoluhráč Brent Burns se radují z gólu proti Floridě. Nakonec jim ale k bodům nepomohl.

Článek

Jeho matka Lisa Millsová sdělila listu Mercury News, že podle lékařů „nebude nikdy jezdit na kole ani si nezkusí nic podobného". Sam ale jezdí dokonce na skateboardu a hraje také hokej. Nicméně vada jeho srdce může pochopitelně jeho život ohrozit.

Nadace při San Jose Sharks se rozhodla mu splnit jako věrnému fanouškovi klubu životní sen. Na jeden den se stal profesionálním hráčem Sharks. Podepsal s organizací smlouvu, trénoval s týmem, v kabině se účastnil předzápasové porady a promluvil si se spoluhráči.

Před úterním duelem proti Floridě pak vyjel skrz obří žraločí tlamu na led, kde zůstal s mužstvem i na hymnu. Když byl pak představen fanouškům i na videokostce nad ledem, přemohly sedmnáctiletého mladíka emoce natolik, že se neubránil slzám.

Žraloci nakonec zápas s Floridou prohráli 2:3, když jim nepomohl ani gól Martina Havláta. „Porážka je zklamáním, chtěli jsme vyhrát i kvůli Samovi. Je to skvělý kluk," uvedl po utkání obránce San Jose Jason Demers.

Reklama

Související témata: