Hlavní obsah

Eliáš vítá Havláta. Ve spolku Ďáblů mu chce po Jágrově boku pomoct restartovat kariéru

Newark

Jeho kariéra v NHL pomalu uvadala, vždyť ani v jedné z posledních tří sezón v dresu San Jose nedokázal hokejový útočník Martin Havlát nastřádat přes třicet kanadských bodů. Většina fanoušků už nad třiatřicetiletým juniorským i seniorským mistrem světa lámala hůl, Havlát jim ale teď může dokázat, že se mýlili. Od Žraloků se stěhuje do New Jersey, kde působí i tři další Češi. Zejména Patrik Eliáš je z příchodu svého nejlepšího kamaráda nadšený.

Foto: Zdeněk Gažda

Patrik Eliáš (vlevo) s Martinem Havlátem na archivním snímku.

Článek

Havlát si v jedné řadě s Eliášem zahrál již několikrát. Ať už šlo o Světový pohár 2004, olympijské hry 2010, mistrovství světa 2011 nebo sezónu 2004/05 během výluky v NHL za Znojmo. „Dobře se znají, jsou nejlepšími kamarády a i na ledě jim to spolu klape," říká Havlátův agent Allan Walsh.

Oba hráči spolu tráví spoustu času i mimo sezónu. Často spolu jezdí na zápasy anglické fotbalové ligy nebo Ligy mistrů, stýkají se i obě rodiny. Proto je jasné, že když se Eliáš dozvěděl, že se jeho kamarád přesouvá za ním do New Jersey, udělalo mu to velkou radost.

A Eliáš doufá, že právě on svému příteli pomůže v restartování jeho kariéry. „Výborně! Doufám, že může být hráčem, kterým dřív byl. A věřím, že mu k tomu můžu pomoct," napsal Eliáš v úterý na svém twitteru.

Významné slovo měli i tři Češi v Devils

Že se to povede, věří i Walsh. U Ďáblů by měl totiž Havlát dostávat na ledě větší příležitost, než tomu bylo u Sharks. „Tam to nevyšlo hlavně kvůli tomu, jak ho využívali. Přesilovku si zahrál patnáct nebo dvacet vteřin a až na jejím konci. To je pak hodně těžké, aby něco ukázal."

Havláta v posledních letech brzdily i časté zdravotní problémy, v uplynulé sezóně se potýkal se zraněním v oblasti pánve, kvůli kterému musel i na operaci. I proto odehrál za Žraloky jen 48 zápasů s bilancí 12 branek a 10 asistencí. „Ale já vím, že hokej hrát umí," vysvětluje generální manažer Devils Lou Lamoriello, proč Havlátovi nabídl smlouvu na rok s příjmem 1,5 miliónu dolarů.

„Chce dokázat, že se lidi mýlí a je nadšený, že k nám přichází. Chce dokázat, že pořád dokáže hrát na dobré úrovni a my mu tu šanci dáme. Uvidíme, jak to bude vypadat," říká Lamoriello a přiznává, že v Havlátově příchodu měli významné slovo i tři Češi působící v Devils - Patrik Eliáš, Jaromír Jágr a Marek Židlický.

„Rozhodně tomu tak bylo! Patrik ho zná, hrál s ním. I tohle bude pro nás přínosem," uzavřel generální manažer Devils.

Reklama

Související témata: