Hlavní obsah

Unikátní zákrok švédského brankáře! Hašek by byl pyšný, tvrdí v zámoří

Buffalo

Hokejový brankář Dominik Hašek se zapsal navždy do historie NHL, jeho čerstvé uvedení do Síně slávy v Torontu to jen potvrdilo. Kolikrát se přitom v zámoří trefovali do jeho neortodoxního stylu chytání, při němž se různě obracel i pouštěl hokejku, aby stihl udělat zákrok. Mnozí ho považují za víceméně nenapodobitelný. Opravdu je tomu tak?

Foto: Jen Fuller, ČTK/AP

Fanoušci bez dechu sledují, jak švédský brankář Buffala Jhonas Enroth akrobatickým způsobem zabránil cestě puku do sítě.

Článek

V úterním duelu Buffala se San Jose vyvolal vzpomínky na olympijského hrdinu z Nagana, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a bývalého strážce branky Sabres jeho současný švédský nástupce Jhonas Enroth. Mezi tyče se postavil od druhé dvacetiminutovky poté, co jeho český kolega Michal Neuvirth utrpěl zranění v dolní části těla a po první bezbrankové třetině odstoupil.

Kvůli nečekané situaci s brankáři se do výstroje dokonce nasoukal sedmačtyřicetiletý trenér gólmanů Arturs Irbe, který v NHL nastoupil naposledy před deseti lety. Připraven byl na střídačce pro případ, že by se stala nepříjemnost i Enrothovi.

A že se měl Švéd co ohánět! Žraloci přestříleli hostitele 30:14, přesto odjeli poraženi 1:4. A zásluhu na tom má i Enroth. Majstrštykem byl zákrok v závěru druhého dějství za stavu 2:1, kdy akrobaticky zabránil vyrovnání poté, co puk mířící z hole Jasona Demerse do sítě zastavil zády! Bez hokejky, o kterou přišel při předchozím střetu s Tommym Wingelsem.

I komentátory utkání při tomto zákroku šestadvacetiletého rodáka ze Stockholmu, při němž měl pochopitelně i pořádnou dávku štěstí, spojitost s českou legendou napadla: „Hašek by byl pyšný," vyslali do éteru.

Reklama