Hlavní obsah

Obnovený Světový pohár bez Slováků? Možná se nějací vejdou do týmu Evropy

Toronto/Praha

Zatímco účast hráčů z NHL na nejbližších zimních olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu je stále v nedohlednu, stále reálnějších kontur naopak nabírá záměr oprášit Světový pohár v ledním hokeji. Ten by se měl uskutečnit v září 2016 v kanadském Torontu, i když přesný termín, stejně jako zúčastněné země ještě nebyly oficiálně oznámeny. Podle informací serveru sportsnet.ca ale bude složení účastníků hodně zajímavé...

Foto: Profimedia.cz

Slovák Zdeno Chára (vpravo) při předešlém Světovém poháru v roce 2004 s Kanaďanem Jaromem Iginlou.

Článek

Světový pohár je nástupcem Kanadského poháru a zatím se odehrál dvakrát. V roce 1996 skončil pro Českou republiku fiaskem, když v základní skupině nezískala ani bod a podlehla i Německu, o osm let později Češi dokráčeli až do semifinále, kde v památném zápase svedli vyrovnanou bitvu s pozdějším vítězem Kanadou.

I v roce 2016 by na turnaji pořádaném NHL mělo startovat osm mužstev. Zatímco o tradiční šestce (Česká republika, Rusko, Švédsko, Finsko, USA a Kanada) není pochyb, o zbylých dvou účastnících se vedou diskuze. Organizátoři původně zamýšleli o kvalifikačních zápasech, kvůli nedostatku prostoru v termínové listině ale tuto variantu zavrhli.

Kanadský web sportsnet.ca přišel s informací, že jedno ze zbylých míst by měl zaplnit tým Evropy složený z hráčů narozených na starém kontinentu. V jednom dresu by tak spolu nastupovali Slováci, Švýcaři, Lotyši, Němci nebo Slovinci. Posledním týmem má být buď tým sestavený z mladíků ze Severní Ameriky, nebo jej společně vytvoří kanadští a američtí hráči, kteří se nedostali do reprezentačních výběrů svých zemí.

Rozhodnutí padne v lednu

V pondělí před slavnostním uvedením nových členů Síně slávy NHL se myšlenkou obnovení Světového poháru zabývali v Torontu představitelé NHL, zástupci hráčské asociace NHLPA a Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Šéf NHL Gary Bettman potvrdil, že právě kvůli znovuzavedení Světového poháru je v pozadí rokování o startu hráčů NHL na olympiádě 2018.

„Ohledně Světového poháru ještě není nic definitivní, konečný verdikt padne v lednu příštího roku po Zápase hvězd NHL. Organizátorem turnaje je hráčská asociace a právě její představitelé rozhodnou, kdo obsadí zbylá dvě místa," uvedl pro sme.sk prezident Slovenského svazu ledního hokeje Igor Nemeček, který se jednání v Torontu zúčastnil coby člen exekutivy IIHF.

Reklama

Související témata: