Hlavní obsah

Nečekejte zázraky, tvrdí před trenérskou premiérou Gretzky

PHOENIX (USA)

Na začátku nečekejte žádné zázraky, tvrdí Wayne Gretzky. Nejlepší hokejista historie se od nové sezony postaví poprvé na střídačku a bude v NHL trénovat tým Phoenix Coyotes. Sám tvrdí, že se tak rozhodl kvůli tomu, že chtěl být blíže hráčům.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky

Článek

"Neexistuje dokonalý kouč," řekl Gretzky na tiskové konferenci, na níž oficiálně ukončil spekulace a potvrdil, že se ujme arizonského týmu. "Trenéři jsou přece také lidé a dělají chyby. Ale já se budu co nejvíce snažit chybám vyhnout," dodal čtyřiačtyřicetiletý muž, jenž drží většinu prestižních rekordů NHL.

Po ukončení kariéry v roce 1999 se stal spoluvlastníkem Phoenixu a také funkcionářem. V roli šéfa kanadských výběrů slavil triumf na olympijských hrách v Salt Lake City i na Světovém poháru. Nyní si vyzkouší zase něco nového.

Hokej miluju, hokeji rozumím

"Už slyším lidi, jak říkají: 'Proč vlastně chce trénovat?' Má odpověď je: 'Proč ne?' Hokej miluju, hokeji rozumím," tvrdil při inauguraci majitel devíti Hart Trophy pro nejlepšího hráče zámořské soutěže.

Přiznal, že mu už chyběl kontakt s hráči. "Nestačí mi jen sedět nahoře. Chci být dole u ledu, tam patřím," řekl Gretzky. Důvodům k přechodu na střídačku rozuměl i jeho bývalý kouč z Edmontonu John Muckler. "Každý, kdo hokej prožívá, vám potvrdí, že hraní se nejvíce podobá trénování. Máte stejný životní styl, cítíte se skoro jako hokejista," řekl současný generální manažer Ottawy.

Gretzkého návrat ke každodennímu životu v NHL nemohl přijít ve vhodnější chvíli. Roční výlukou zasažená soutěž musí bojovat o přízeň fanoušků, což bude zvlášť v nehokejovém Phoenixu hodně těžké. Legenda na střídačce bude velkým tahákem. "Musíme získat hodně lidí zpět. Bude to nějaký čas trvat, rozhodně se to nestane přes noc. A upřímně řečeno, někteří fanoušci se už nevrátí," tvrdil Gretzky.

Nikdy v ničem Waynea nepodceňujte

Další ze spolumajitelů Coyotes Steve Ellman nicméně agenturu AP informoval, že po ohlášení jména nového kouče neměl ve svém štábu dostatek lidí na to, aby dokázali vyřizovat množství telefonických žádostí o permanentky.

Nejlepší střelec (894) i nahrávač (1963) v dějinách NHL se nyní pouští do dobrodružství, v němž bude nováčkem. Lidé, kteří ho znají, však varují před jeho podceněním. "Nikdy v ničem Waynea nepodceňujte. Musel tvrdě pracovat v průběhu celé své kariéry a bude makat i jako trenér. On se práce nebojí," poznamenal Kevin Lowe, dlouholetý Gretzkého kamarád a spoluhráč ze slavné éry v Edmontonu.

Gretzky hře rozumí jako málokdo

Gretzky nemá ještě trenérské zkušenosti, hře ale podle Lowea rozumí jako málokdo. "Vzpomínám na jeden zápas, když Wayne ječel na rozhodčího: 'Příliš mnoho hráčů na ledě, příliš mnoho hráčů na ledě!' Nechápal jsem, co se děje, protože si toho všiml ještě dříve než všichni ostatní. Až za pár sekund se najednou objevilo šest soupeřových hráčů na ledě. Wayne prostě vidí věci na ledě tak jako nikdo jiný," připomněl si momenty z hráčské kariéry současný generální manažer Edmontonu.

I když je trenérské povolání považováno za jedno z nejstresovějších, Gretzky si od něj paradoxně slibuje opak. "Nebudu vůbec nervózní a hru si budu užívat. Nervózní je člověk tehdy, když sleduje hokej zvenku, ale já teď budu jeho součástí. Na nervozitu nebude prostor," dodal legendární hokejista, jenž se pokusí navázat na hvězdnou kariéru i v roli kouče.

Reklama