Hlavní obsah

Nečekané! Jágra a spol. povede generální manažer Ďáblů Lamoriello

Aktualizováno

Žádný Pail MacLean coby nový kouč hokejistů New Jersey, jak spekulovali zámořští novináři. Na střídačku Ďáblů se překvapivě postaví generální manažer klubu Lou Lamoriello! Spolupracovat bude s bývalými asistenty trenéra Devils Adamem Oatesem a Scottem Stevensem. Klub, jenž v pátek propustil dosavadního kormidelníka Petera DeBoera, to oznámil na svém twitterovém účtu.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Generální manažer New Jersey Lou Lamoriello povede Ďábly ze střídačky.

Článek

Premiéra čeká nově sestavenou trojici dnes v noci, kdy se jejich celek postaví New York Rangers. A bude se snažit umazat něco ze ztráty devíti bodů na osmou postupovou příčku do play off NHL. V příštích duelech se však musí obejít bez Patrika Eliáše, jenž má příušnice, a Martina Havláta, který bojuje s virózou. Jaromír Jágr a Marek Židlický by v sestavě chybět neměli.

Lamoriello rozdělil kompetence jasně. Oates, bývalý skvělý centr, bude mít na starost útočníky, jeden z nejlepších zadáků historie NHL a klubová legenda Stevens pak obránce. Sám dvaasedmdesátiletý generální manažer, jenž už v minulosti dvakrát nakrátko na střídačce klubu zaskakoval, neuvedl, na jak dlouho bude přímo v centru dění. "Tahle situace je ovšem výjimečná, vím to," uvedl na sobotní tiskové konferenci v hale Prudential Center.

Až prý střídačku opustí, zůstanou u týmu v tandemu Oates se Stevensem. Gólmany bude mít nadále na starost Chris Terreri. Ten odehrál za Ďábly 12 sezón, Stevens ještě o rok víc. Jako kapitán dovedl tým ke třem triumfům ve Stanley Cupu, v roce 2012 byl jmenován asistentem kouče a ve funkci skončil těsně před touto sezónou.

S Oatesem Jágr hrál ve Washingtonu

Oates působil v téže roli také dva roky, než předloni zamířil jako hlavní kouč do Washingtonu. V něm se ještě jako hráč setkal v sezóně 2001/02 s Jágrem. Pro českou hvězdu byl zmíněný ročník naopak prvním v dresu Capitals po příchodu z Pittsburghu.

S výborným nahravačem si Jágr sedl, ostatně Oates mu připravil jeho premiérový gól v klubu. Jejich spojení však netrvalo dlouho, Oates po jedné sezóně odešel do Philadelphie a Jágrovo další působení v hlavním městě USA se změnilo v trápení.

Kuriózní je, že právě Oates (1079) je nyní na šestém místě historického pořadí NHL podle asistencí Jágrovým nejbližším soupeřem. Česká hvězda na něj ztrácí 14 přihrávek.

Lamoriello: Bylo to zajímavých 48 hodin

Oates ve dvou sezónách na střídačce Washingtonu uspěl částečně. Tým dovedl do play off jen jednou, ve výlukou zkrácené sezóně s ním skončil v play off hned v úvodním kole. V minulém ročníku mu na boje o Stanley Cup chyběly tři body.

Lamoriello má na střídačce Devils skvělou bilanci. Poprvé je vedl v roce 2005 a s týmem z 50 zápasů 32 vyhrál. Jeho druhý záskok trval jen tři utkání. Nyní podle svých slov žádného jiného kouče nesháněl, Oates a Stevens byli prý jeho první volbou.

"Snažil jsem se přijít s tím, co je podle mého pro tým správné, a co nejvíc využít personálu, který máme. Bylo to zajímavých 48 hodin," podotkl.

Reklama

Související témata: