Hlavní obsah

S Pastrňákem by to mohlo klapat, věří Krejčí. Zdravotní patálie snad překonal

Boston/Praha

Už zase nabral obrátky. Bostonský centr elitní formace David Krejčí najel v posledních utkáních na normu bodu na zápas, kterou plnil i v začátku sezóny. Pořádně se odpíchnout mu ale bránily vleklé potíže s třísly a kyčelním kloubem. Po dvanácti odehraných duelech v řadě se ale osmadvacetiletý hokejista zařadil mezi mírné optimisty.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Útočník Bostonu David Krejčí v duelu proti Ottawě.

Článek

Pořád je něco, co vás při zápasech trápí?

(Povzdechne si) Je to, jak to je... Ale snad zdraví už vydrží a zvládnu dohrát sezónu.

Takže strašák operace tu je pořád?

Dvakrát jsem se vrátil a dvakrát zase zranil, vždycky s tím samým. Teď už je to můj třetí návrat a zatím to musím zaklepat, protože to docela jde. Ale sezóna je ještě dlouhá, uvidíme, jak to bude vypadat. V létě se na ten problém musíme podívat s doktory a řešit, co dál.

Vznikly vaše problémy až v posledním přípravném zápase před sezónou, který jste nedokončil?

To bylo svalové zranění, kvůli němu jsem zmeškal jen první tři zápasy. Pak jsem nastoupil a zranil se zase a vynechal dvacet zápasů. S tím zraněním z kempu to ale nemělo nic společného.

Zanechal na vás měsíc bez hokeje stopy?

Při posledním návratu v polovině prosince jsem měl v hlavě, abych hlavně dokončil ten první zápas a mohl naskočit do dalšího. Postupně jsem se cítil líp, jenomže týmu to moc nešlo. Třikrát jsme na přelomu roku prohráli v prodloužení nebo na nájezdy, ale snad už to začínáme otáčet a budeme vyhrávat.

V říjnu jste ale odstartoval sezónu dobře.

Podepsal jsem novou smlouvu a konečně jsem měl čas pořádně trénovat. Dal jsem tomu tohle léto docela dost. Když jsem po tom prvním zranění naskočil, tak se mi deset zápasů dařilo výborně. Jenže potom jsem se zranil zase... Člověk maká celé léto, cítí se výborně a najednou je tu jeden problém, druhý a máte to, jako bych nic nedělal.

Krejčího zdravotní pauzy:
8. - 13.10.3 zápasy
31.10. - 6.11.2 zápasy
7. - 18.11.4 zápasy
19.11. - 17.12.11 zápasů

Spousta lidí si myslela, jak po podpisu nové smlouvy předvedete svou třídu. Cítil jste, že očekávání jsou velká?

To už tak je, ale nikdo na mě neklade víc tlaku než já sám. Jediné co můžu, je, že se dobře připravím a odehraju, co umím.

Třemi výhrami v řadě jste si upevnili pozici, přesto se asi čekalo, že budete mít o pět šest bodů víc.

Zatím jsme na hraně play off, což není nic příjemného. Pohoda na ledě sice není taková, ale my ji zase najdeme a bude to dobrý.

Na startu sezóny se hodně očekávalo právě od vaší lajny s Lucicem a Erikssonem, nyní je ale toto složení minulostí.

Za těch 20 zápasů, co jsem odehrál, se u nás vystřídala asi čtyři pravá křídla. Teď tam máme Davida Pastrňáka, na kterého jsem se strašně těšil. Mám pocit, že by to mohlo klapat.

Sledoval jste jeho, potažmo české výkony na mistrovství světa dvacítek?

Bohužel to tam nevyšlo, hodilo se to na kouče.... K tomu nic říkat nechci, do budoucna se s tím každopádně musí něco udělat, ale to záleží na hokejovém svazu, aby rozhodl.

Co si vybavíte ze svých startů na juniorských šampionátech?

První rok (2005) jsme porazili domácí Američany v zápase o třetí místo v prodloužení, když tam Peťa Vrána dával gól. I když jsem toho moc neodehrál, mám doma medaili a to se cení. Po roce jsme s USA prohráli ve čtvrtfinále 1:2. Zase jsme byli blízko, ale neurvali jsme to.

Za posledních 12 let vyhrály osmkrát juniorské MS zámořské týmy, proč podle vás tak dominují?

Díval jsem se na dost zápasů a největší rozdíl je v tom, že mají všechno vypilované - přesilovky, oslabení, buly. Kanaďané měli podrobný systém, jak se vracet, co hrát ve středním pásmu. Když jsem se pak koukal na naše hráče, každý si jezdil, jak chtěl a vypadalo to, že systém moc neexistuje.

Individuálně vás někdo zaujal?

David Pastrňák hrál dobře. Když chtěl, dělal si na ledě, co potřeboval. Taky Vrána, Zacha, Kaše, to jsou dobří hráči. Věřil jsem, že udělají medaili. Je možné, že proti Slovensku to trochu podcenili. Soupeři hráli víc týmově. Naši kluci měli snad jen 22 procent vyhraných vhazování. Když získáte tak málo buly, celý zápas někde honíte puk a těžko z toho padají góly. A jakmile přijde to rozhodující čtvrtfinále, nastane problém.

Nejbližší klíčové čtvrtfinále bude na programu v květnu na šampionátu v Praze. Přijedete, pokud bude šance?

Tady v Bostonu se od nás čekají nějaké věci. Chceme se dostat do play off a ukázat lidem, že to prostě umíme a můžeme dojít v play off co nejdál. Pokud by se to nepovedlo a já byl zdravý, určitě bych rád přijel. Ale hlavně záleží, jestli by mě Boston vůbec pustil. Byl jsem zraněný a příští rok mi začíná nová smlouva... Je to na vedení, jak by se rozhodli.

Reklama

Související témata: