Hlavní obsah

Noc v Buffalu bude patřit českým gólmanům. Haškovu slávu uvidí i Mrázek s Neuvirthem

Buffalo

Úterní noc v Buffalu bude patřit českým gólmanům. V brance Sabres by se měl představit Michal Neuvirth, jeho protějškem mezi třemi tyčemi zase s největší pravděpodobností bude při zranění Howarda s Gustavssonem Petr Mrázek. Největší pozornost však bude před zápasem NHL upřena na jiného českého gólmana - Dominika Haška. Buffalo, v němž strávil dohromady devět sezón, šestkrát v něm vyhrál Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře a dvakrát Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče sezóny, slavnostně vyřadí Haškovo číslo 39 z užívání a vyvěsí ho ke stropu haly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek zasahuje na exhibici v Jihlavě.

Článek

„Asi budu víc roztřesený, než když jsem hrál hokej. Protože je lehčí hrát, než dělat proslovy," přiznal Hašek, který si něčím podobným prošel už v listopadu, kdy byl jako první Čech v historii uveden do Síně slávy NHL. Buffalo si poctu Dominátorovi nachystalo účelově, když zvolilo duel s Detroitem. Právě s ním totiž Hašek v letech 2002 a 2008 získal Stanleyův pohár.

„Opravdu jsem moc rád, že byl vybrán zápas s námi. Je pro mě mimořádná událost, že budu u toho," říká útočník Red Wings Henrik Zetterberg, bývalý Haškův spoluhráč. „Vždycky je úžasné být u toho, když se vyřazuje některé číslo. A kvůli tomu, že Dom hrál několik let i v Detroitu, to teď bude speciální večer," přidává se obránce Rudých Křídel Niklas Kronwall.

„Nikdy jsem neviděl hráče, který chtěl chytat puky víc než cokoliv jiného. Když mu nevyšel zápas, následující volný den na něj museli mladí kluci střílet," směje se švédský bek při vzpomínkách na zážitky s českým brankářem. „Vždycky se i na tréninku rozčiloval, když jste mu dali gól. Mně jako mladému hráči přicházejícímu do NHL to pomohlo vědět, že musím tvrdě makat," doplňuje Zetterberg.

Neuvirth si dojde k Haškovi pro podpis

Na slavnostní událost se těší snad úplně všichni a mladí čeští gólmani Michal Neuvirth s Petrem Mrázkem, kteří nejspíš nastoupí za své týmy, nejsou výjimkou. Pro oba se Hašek stal od zlatých olympijských her 1998 v Naganu vzorem. „Vůbec jsme se neučili. Život se zastavil, všechno se točilo jen kolem hokeje. Od té doby je mým idolem. U nás doma je absolutní legenda, od Nagana je pro všechny Čechy hrdinou," říká Neuvirth, kterému během Turnaje století bylo devět let.

Mrázek byl v té době ještě o tři roky mladší. „Na semifinále s Kanadou jsem zůstal s mámou a tátou doma a pak jsme koukali i na finále s Ruskem. Dominik měl jiný styl než ostatní gólmani, ale na tom nezáleželo. Vždycky jde o to, jestli puk chytíte. A je úplně jedno, jakým způsobem. Jsem nadšený, že ho teď poprvé osobně potkám."

Neuvirth má dokonce Haška, svoji ikonu, vyobrazenou na masce. „Chystám se mu ji ukázat a rozhodně si chci od něj nechat některé věci podepsat," má jasno brankář Buffala. „Strašně moc ho respektuju. Jestli není nejlepším gólmanem všech dob, tak mezi tři nejlepší patří určitě. Bude to pro něj příjemný večer a to vlastně platí i pro celý český hokej, když se snad na ledě sejdeme tři čeští brankáři."

Reklama

Související témata: