Hlavní obsah

Jágr má Floridu zavést do ‚země zaslíbené‘. Počítáme s ním i pro další sezónu, tvrdí manažer Panterů

Sunrise

Krokodýli, hurikány, rentiéři a bohatý noční život. Teď si k výčtu floridských 'atrakcí' připočtěte i Jaromíra Jágra. Americký poloostrov bude novým domovem českého veterána. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL se stěhuje za sluncem a nadějí na letošní play off.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr má být na Floridě oporou.

Článek

„Je to vůdčí typ. Doufáme, že k nám přinese stabilitu a stane se mentorem pro naše mladé hráče," mnul si ruce nad obchodem generální manažer Panthers Dale Tallon, který se o Jágrovy služby zajímal poslední tři roky, ale získal ho až po svižné domluvě s manažerem Devils Lou Lamoriellem.

„Před dvěma týdny jsem zjistil, že není se svou situací spokojený. Další den jsem Louovi zavolal a zjistil, že o Jágra má zájem asi šest klubů, z nichž některé jsou našimi konkurenty v boji o play off," popisoval Tallon zákulisí výměny.

Z mrazu do tropů

„Nejhorší jsou trejdy někde na cestách. S Washingtonem (v roce 2004) jsme byli na Floridě a vyměnili mě do Rangers, kteří hráli v Ottawě, kde řádila sněhová vánice," líčil Jágr minulý týden v kabině Devils. Teď zažívá úplně opačnou situaci. Z mrazivého Newarku se stěhuje do míst, kde je třicet nad nulou.

Panthers mají navíc vyhlídky na play off o něco slušnější než New Jersey. Na poslední postupovou 8. příčku Východní konference, která patří Bostonu, ztráceli po čtvrtku dva body. Ze zbylých jednadvaceti utkání ale hrají plné dvě třetiny na domácím ledě.

„Věřím, že Jaromír zavede náš tým do ‚země zaslíbené'," rozněžnil se Tallon, který za Jágra obětoval právo výběru ve druhém kole letošního a ve třetím kole draftu 2016. „Máme hodně kvalitních mladíků i voleb v draftu, takže jsme si to mohli dovolit," ujistil manažer, že obchod byl pro Panthers výhodný.

Naláká fanoušky do haly?

Jágr by měl do ochozů BB&T Center v Sunrise vrátit fanoušky, kterých letos chodí nejméně v celé NHL. Do Arény, jež má na hokejové zápasy kapacitu 19250 diváků, v průměru zamíří něco přes 10500 lidí. Nikoli nepodstatný by měl být i příjem z prodeje dresů s číslem 68, jejichž cena přesáhne 200 dolarů (skoro 5000 korun).

Když česká legenda v roce 2010 slavila s fanoušky na Staroměstském náměstí titul mistrů světa, málokdo by se nadál, že ještě někdy bude hrát NHL. Natož, že v ní vystřídá dalších pět dresů. Po Philadelphii, Dallasu, Bostonu a New Jersey však nastoupí za klub, který začal hrát NHL až v době, kdy už měl Jágr za mořem odehrány tři sezóny.

Florida je také týmem, proti kterému 11. ledna 2003 ještě jako hráč Washingtonu vyrovnal třemi góly a čtyřmi asistencemi svůj osobní bodový rekord.

Příkladem pro mladé

Finalista Stanley Cupu z roku 1996 ale není častým účastníkem play off. Za 21 let své existence si ho Florida zahrála všehovšudy čtyřikrát, od roku 2001 pak pouze jednou. Manažer Tallon se ale snaží dělat postupné kroky, kterými by z Panterů udělal konkurenceschopný tým. Zásadním posunem vpřed byl návrat gólmana Roberta Luonga, jenž má v sezóně přes 92 procent úspěšných zákroků.

Tallon Jágra rozhodně neangažoval, aby se šmrdlal někde ve třetím útoku, ale počítá s ním mezi Top 6 útočníků. „Uvidíme, může hrát s Barkovem, nebo s Nickem (Bjugstadem)," zmínil manažer Floridy mladé centry prvních dvou formací. „Počítáme s ním na přesilovku, pro naše mladíky bude příkladem," těší se Tallon, který věří, že Jágr může být pro Floridu postupovým faktorem. „Pořád to má v sobě. Když jsme hráli proti Devils, byl nejnebezpečnější na ledě. Před brankou je skvělý," tvrdil manažer Panthers.

Jágr včera balil, aby byl v Sunrise, kde klub sídlí, co nejrychleji. Noční duel s Chicagem ještě pochopitelně nestíhal, ale v sobotu proti Buffalu už by měl být v plné zbroji.

Pokud se sázka na Jágra Floridě vyplatí, podepíše s českou 68 smlouvu i na další období. „Já bych ho chtěl vidět hrát za náš klub ještě rok nebo i dva. Jeho fyzička je nadále perfektní," řekl Tallon.

Jágrofilové se tak mohou těšit na další kousky svého miláčka. Jen místo Ďáblů, budou svou pozornost muset přeorientovat na Pantery.

S kým se Jágr setká u Panthers
Gerard Gallant (51). Kouč, který v letech 2003-06 vedl Columbus. Do play off se v NHL ještě nedostal.
Roberto Luongo (35). Opora v brankovišti. V roce 2004 proti sobě hráli na Světovém poháru i pražském MS.
Aaron Ekblad (19) O čtyřiadvacet let mladší bek. Jednička loňského draftu.
Brian Campbell (35) Nejzkušenější obránce a vítěz Stanley Cupu 2010.
Tomáš Fleischmann (29). Spoluhráč z olympijského Vancouveru 2010. O jeho trejdu se v této sezóně hodně spekulovalo.
Shawn Thornton (37) S obávaným bitkařem si zahráli v Bostonu v roce 2013. Když si na Jágra někdo dovolí, může počítat s bolavou odvetou.
Pomůže Jaromír Jágr Floridě do play off?
Ano
82,2 %
Ne
17,8 %
Celkem hlasovalo 32529 čtenářů.

Reklama

Související témata: