Hlavní obsah

Průcha je u Rangers spokojený, už dal i gól

NEW YORK

Gólovou premiéru v NHL má za sebou český hokejista ve službách New York Rangers Petr Průcha. Ve svém čtvrtém zápase ve slavné soutěži přispěl gólem k výhře svého týmu nad Floridou 4:0. Bývalý pardubický útočník se prosadil i přesto, že jej trenér Tom Renney přesunul až do čtvrtého útoku. Předtím dostal Průcha několikrát příležitost v elitní řadě vedle Jágra.

Článek

Právě při hraní s Jágrem Průcha v pátečním utkání proti New Jersey několikrát předvedl svou hru postavenou na drzosti a nebojácnosti před soupeřovou brankou. Několikrát tehdy vypálil na hvězdného brankáře Martina Broduera, ale premiérové branky v NHL se dočkal až dnes proti Floridě.

Pochvala od Jágra

A to přesto, že o své místo na slunci musel tentokrát bojovat až ze čtvrté útočné řady. Jeho místo v elitním útoku s Jágrem a Nylanderem převzal Martin Straka. Průcha musel vzít zavděk spoluhráči jako Dominic Moore a Jed Ortmeyer, s kterými strávil na ledě jen něco přes šest minut. Při přečíslení floridské obrany před koncem druhé třetiny však krásně trefil pravý horní roh branky Roberta Luonga.

Třiadvacetiletý Průcha se tak definitivně stal právoplatným členem New York Rangers a potvrdil tak, že se v sestavě týmu hodlá zabydlet. Aklimatizaci mu hodně usnadňuje fakt, že vedle něj je v kádru dalších pět krajanů. "Mnoho lidí si myslelo, že nemá na hraní v NHL dostatečnou výšku, ale on dokázal, že to pro něj není problém," říká nejslavnější z nich Jaromír Jágr.

Nová pravidla se mu zamlouvají

Necelých 180 centimetrů výšky Průcha vynahrazuje bojovností a dobrým bruslením. "Petr je rychlý a nebojácný. Můžete ho trefit, ale on se vždy zvedne a nenechá si nic líbit. Z menší výšky si nedělá hlavu," komentuje nového spoluhráče další český útočník Martin Ručinský. A spokojen se zdá být i trenér Renney. "Je to odvážný hráč a to se mi líbí," sdělil na Průchovu adresu.

Sám Průcha se se zámořským stylem hokeje sžil poměrně rychle. "V Evropě se hraje hodně rychlý hokej, tady je všechno o dost silovější," prozradil zámořským novinářům své první dojmy. "Ale nová pravidla NHL hrají v můj prospěch. Velcí hráči si dávají pozor na to, aby mě hákovali nebo drželi a já tak mám víc příležitostí ke střelbě," pochvaloval si.

Reklama