Hlavní obsah

Zacha má v draftu NHL naději na Top 10. Kolik českých jmen zazní v prvním kole?

Sunrise/Praha

Dva dny na Floridě mohou mnoha hokejovým talentům změnit život na dlouhá léta. V pátek a v sobotu se v aréně BB&T Center v Sunrise, kde působí Jaromír Jágr, koná 53. draft NHL. Největším českým želízkem je Pavel Zacha.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Pavel Zacha, české želízko pro nadcházející draft NHL.

Článek

Jágr byl draftován před 25 lety Pittsburghem jako č. 5. Tak vysoko osmnáctiletý útočník týmu Sarnia Sting nejspíš nebude, přesto má šanci stát se po osmi letech první českou nadějí, která se objeví v Top 10. V roce 2007 volil Columbus jako sedmičku Jakuba Voráčka.

Zacha při nedávných testech v zámoří mluvil se zástupci 24 týmů. Skauti na něm oceňují fyzické dispozice, schopnost vytvářet šance a správná rozhodnutí v pravý čas. Nejvíc se mluví o zájmu New Jersey (volí jako 6.), San Jose (9.) a Colorada (10).

Zacha ale není zdaleka jediným českým jinochem, na kterého je upřena pozornost. Už úvodní den mají slušnou šanci být vybráni také obránce Jakub Zbořil (Saint John) a útočník Filip Chlapík (Charlottetown).

Vysoko může vystoupat i kladenský brankář Daniel Vladař. Šanci zaslechnout své jméno během druhého kola bude mít chomutovský útočník David Kaše, stejně jako Michael Špaček z Pardubic. Zájem by mohl být také o Lukáše Jaška z Třince. Draftem by měl projít rovněž účastník letošního mistrovství světa Dominik Simon.

Čtyři Češi v prvním kole byli v zámoří draftováni naposled v roce 2004, kdy se zviditelnilo kvarteto Rostislav Olesz, Ladislav Šmíd, Marek Schwarz, Lukáš Kašpar. Posledním českým bekem vybraným v prvním kole byl o rok později Jakub Kindl, který šel na řadu jako č. 19.

Čtvrtou jedničkou draftu za posledních šest let, která zakotví v Edmontonu (2010 - Taylor Hall, 2011 - Ryan Nugent-Hopkins, 2012 - Nail Jakupov), se s vysokou pravděpodobností stane Kanaďan Connor McDavid. Americký útočník Jack Eichel by jako dvojka měl jít do Buffala.

Počty Čechů v posledních draftech NHL
2014 - 8 (nejvýš 13. Jakub Vrána)
2013 - 3 (114. Jan Košťálek)
2012 - 6 (13. Radek Faksa)
2011 - 10 (31. David Musil)
2010 - 5 (55. Petr Straka)

Reklama

Související témata: