Hlavní obsah

Můj nejlepší zákrok sezóny v NHL? Tak trochu náhoda, přiznal oceněný Mrázek

Brno

Když dorazil do Brna na setkání reprezentantů s novým koučem hokejového národního týmu Vladimírem Vůjtkem, hned přijímal gratulace. Třiadvacetiletý brankář Detroitu Petr Mrázek získal ocenění za zákrok sezóny v NHL, v šestém zápase úvodního kola play off s Tampou parádně vychytal v čisté gólové šanci útočníka Briana Boylea.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Petr Mrázek

Článek

Vychutnal jste si famózní zákrok v televizi znovu?

Jasně že jsem se podíval. A netvrdím, že jsem se nepokochal. Nedělal bych z toho ale velkou vědu. Je to takové srandovní ocenění. I jiní brankáři předvedli skvělé zákroky. Tohle byla tak trochu náhoda.

Jak byste svůj zákrok popsal?

Snažil jsem se tomu hráči vložit do střely na poslední chvíli hokejku a on se do ní trefil. Kdyby mířil kamkoliv jinam, zcela jistě by to byl gól. Mám z ceny radost, avšak okamžitě bych ji vyměnil za vítězství v onom důležitém zápase.

Nesvědčí ocenění i o tom, že už vás odborníci berou po vydařené uplynulé sezóně hodně vážně?

Kéž by to tak bylo. A hlavně aby to v podobném duchu pokračovalo. To bude ovšem záležet především na mých výkonech.

Potěšilo vás setkání s novým reprezentačním koučem Vůjtkem?

Rozhodně. Jsem rád, že si na mě vzpomněl. Popovídali jsme si s trenérem i s klukama a snědli jsme oběd. Bylo to pohodové.

S Vůjtkem jste se předtím osobně znal?

Ještě jako dorostenec jsem ho před lety potkával na ostravském stadiónu, když trénoval Vítkovice. V poslední době jsem se s ním ovšem dlouho neviděl. Až teď.

Jste připravený přijmout pozvání do národního mužstva třeba příští rok pro mistrovství světa v Rusku?

Určitě. Nastupovat za nároďák je pro mě veliká čest. Ale všechno bude pochopitelně odvislé od toho, jakou budu mít formu a zda se s Detroitem probojujeme do play off. Je jasné, že bych v něm rád postoupil co nejdál. Netajím, že mým snem je zvednout jednou nad hlavu Stanley Cup.

V roce 2016 se bude v září konat i Světový pohár, s nímž NHL nebude termínově kolidovat...

Zachytat si na něm za český tým by byl super zážitek. Hraje se v Torontu, u toho by chtěl být asi úplně každý. Doufám, že budu mít natolik dobrou sezónu, aby se mi to vyplnilo.

Jak se na ni přes léto v Česku připravujete?

Doteď jsem nabíral fyzičku pod vedením kondičního trenéra. Běhali jsme, jezdili na kole a hodně času jsme strávili v posilovně. A teď se zapojím společně s Ondrou Palátem a Dominikem Uhrem do přípravy druholigového Frýdku-Místku. Samozřejmě už na ledě.

To asi přijde vhod nechat se prověřit od Paláta?

To jo. Hlavně ale bude sranda.

Vydobýt si pak v Detroitu v konkurenci Howarda post brankářské jedničky už asi taková legrace nebude.

Bude to boj, věřím, že v něm uspěju. Utkání bude ale hodně, je docela možné, že se budeme střídat. Čím víc zápasů ovšem odchytám, tím budu pochopitelně spokojenější.

Reklama

Související témata: