Hlavní obsah

Jágr se vydal na Floridu. Konečně se můžu soustředit na sebe, řekl před odletem

Praha

Pokolikáté se vlastně vydal za oceán před startem nové sezóny, to už Jaromír Jágr dávno přestal počítat. Před odletem si dal dopoledne na letišti ještě kávu, vyfotil se s několika fanoušky a pak už se třiačtyřicetiletý veterán vydal vstříc novým hokejovým zážitkům, které ho čekají mezi mladíky na Floridě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr.

Článek

Jste tedy ve formě?

Důležité je, aby byla dobrá v sezóně. Není to mistrovství světa. Tady máš celý rok jeden závod. V NHL musíš mít nějakým způsobem přijatelnou formu po celou sezónu. Nikdo neví, co je ideální. Jestli trénovat v létě hodně, nebo málo (směje se). Je důležité, abys nějakým způsobem byl schopen podávat výkony během těch osmi, devíti měsíců.

Na konci minulé sezóny vám souhra s mladými útočníky Panthers hodně klapala. Těšíte se na její opakování?

Uvidíme. Co bylo minulý rok, neznamená, že bude letos znova. Já bych si to jedině přál, ale nikdo ti nic nezaručí. Udělat play off je velice obtížný, obzvlášť u nás v konferenci, kde je o dva týmy víc než na Západě. Udělá to jen osm týmů ze šestnácti a jsou tam opravdu kvalitní mužstva, která to třeba minulý rok neuhrála, jako je Boston nebo Philadelphia. Bude to těžký.

Sám jste říkal, že teď už je to na těch mladších, aby tým táhli, a vy jim můžete jen pomoct, aby se jim o trochu víc dařilo.

Je to současný trend, že to táhnou mladí a nikdo ti nemůže říct, jestli je to správné, nebo ne. Je vidět, že starší hráči mají velké problémy podepsat kontrakty. Kluby si podepíšou ty svoje možné budoucí hvězdy, ale nikdo nezaručí, že když je hráč dobrý ve dvaceti, tak bude pořád dobrý ve třiadvaceti. Trend je úplně někde jinde, než byl dřív. Dřív se podepisovaly maximálně čtyřleté kontrakty, z roka na rok jsi musel nějakým způsobem dokázat, že na to máš a pak jít dál. Teď se manažeři bojí, že ty hvězdy odejdou a podepisují s nimi maximální kontrakty. Pak vzniká problém, že tam není místo pro ty ostatní hráče a ti mají potíže sehnat práci.

Jedním z nich je váš bývalý spoluhráč z Devils Martin Havlát, kterého bude Florida zkoušet na kempu. Co na to říkáte?

To jde ale mimo mě... Martin nedostal moc velkou šanci v New Jersey, ale v těch zápasech, v nichž nastoupil, hrál dobře. Není jednoduché něco ukázat v  deseti minutách, co měl. Ale když jsem tam byl, tak si to svoje odehrál. O tom žádná.

Na co se na Floridě těšíte kromě hokeje?

Můžu se tam soustředit víc na sebe a přizpůsobit všechno hokeji. Ono se to třeba nezdá, ale tady je spousta věcí okolo, které ti nějakým způsobem ovlivní přípravu na sezónu. Není nic lepšího, než si vydělávat sportem. Já si to dlouho taky neuvědomoval. Máš trénink, hodinu a půl se tam jdeš vyklouzat a večer máš zápas. To je o něčem jiném, než se normálně živit. Ale to si málokdo uvědomí. Takže rada všem hráčům: dokud to můžete hrát, tak se tomu věnujte. Pak začíná ten těžší život

Takže platí, že vydržíte na ledě do padesáti?

(Směje se) Ale já mluvím spíš o tom, že tady v Kladně dělám i ty manažerské věci a to toho třeba ani nemám tolik na starosti. Je to prostě něco jiného než jen hrát hokej.

Znovu můžete překonávat zásadní historické mety v počtech gólů a bodů. Je to pro vás důležité?

Pokud bude hrát mužstvo a mně se bude dařit, tak je to otázka času, kdy těch met docílím. Pokud se nám dařit nebude, tak je jedno, jaké máš cíle, ale stejně jich nedosáhneš. To je nepsané pravidlo, že by ses měl soustředit na svoje výkony a pak toho dosáhneš. A ne se soustředit na nějaké mety.

Reklama

Související témata: