Hlavní obsah

Jágr našel v Rangers volnost a užívá si pohodu

PRAHA

Je to atomová zbraň Rangers, píší média v zámoří o Jaromíru Jágrovi. Třiatřicetiletý útočník rozhodně prožívá v NHL nejlepší období od roku 1999, kdy ještě jako hráč Pittsburghu získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Článek

"Když se vyhrává, není lepší místo na světě než New York," tvrdí Jágr, který si uvnitř české kolonie v mužstvu užívá nevídanou pohodu: "S úspěšnými výsledky jsme nabrali sebedůvěru. Nejdeme na led zápas jen odehrát, ale přicházíme vítězit."

Obklopen krajany vytváří typicky české legrácky a v kabině i na ledě tým táhne, byť odmítl kapitánské céčko. "Neumím na někoho řvát nebo nějak zvlášť hecovat, ale snad to dokážu na sebe vzít, když se nedaří. V týmu panuje kamarádská atmosféra, která mi v mnoha směrech vyhovuje."

Na Manhattanu je pak Jágr milován. "Mám to bláznivé město rád," vykládá Jágr, jenž si už našel i oblíbené podniky, jako restauraci Houston's či kavárnu Starbucks, i když nejčastěji byste ho našli v pětipokojovém bytě na 68. ulici blízko Central parku, kam vzal do podnájmu i krajana Petra Průchu. Hokeje si vyloženě užívá, dokáže ho uspokojit, když vítězí tým a zásluhou psychické pohody je na ledě mnohem platnější než dřív.

Soupeři sice začínají uvažovat o Jágrově osobním bránění, jenže při současném přísném trendu rozhodčích v NHL se bude těžko střežit, aniž by se používala hokejka či nenápadné držení. Navíc český hokejový fenomén je v současnosti v takové pohodě, že se tím ani nedá otrávit. Takže použití této taktiky by zřejmě jen nabídlo Rangers víc přesilovek a při nich Jágr a spol. řádí úplně nejvíc. "Hra v početní výhodě je naší silnou zbraní," připouští útočník.

Probojují se letos hokejisté New Yorku Rangers do play-off?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Jeho osobní kouč Jelínek vysvětluje, že ve Washingtonu i dříve v Rangers hrál křečovitě, protože se na něj spoléhalo a on moc chtěl. Současnou pohodu přikládá Jágrově zlepšení stavu mysli. Útočníkovi ale jistě svědčí i volnost na ledě a citlivý přístup kouče Renneyho. Bývalý trenér kanadské reprezentace ukázal pochopení pro evropský styl hokeje, mužstvo pod jeho vedením respektuje Jágrovu zvláštní pozici.

Vzhledem k nedávné bolesti kyčle ale Jágr přivítal čtyřdenní pauzu v nabitém programu Rangers, kteří stihli během 53 dnů porci 26 zápasů a jen v pěti z nich se Jágr neprosadil gólem nebo alespoň přihrávkou. V kanadském bodování má bilanci 21+18. Odpočinek mu prospěl, na čtvrteční bitvu s Pittsburghem, v němž strávil podstatnou část kariéry, by už měl být fit.

Pro Jágra zůstává hlavním cílem dostat Rangers po devíti letech do play-off, ale má i tajné přání vylepšit střelecký klubový rekord. K tomu potřebuje dát 52 gólů, což by při udržení formy mohlo být v jeho silách a navíc by se v historickém pořadí kanonýrů NHL dostal už do elitní patnáctky, možná dokonce před nejlepšího z Evropanů Kurriho. "Důležitější ale je, abychom hráli o Stanley cup," uzavírá Jágr.

Reklama