Hlavní obsah

Vysokoškolák v obraně finalisty NHL. V Plzni ho nechtěli, teď září v nejlepší lize světa

Tampa

Na první pohled by Andrej Šustr zapadl spíš do basketbalové šatny. Český obránce Tampy Bay je ale hokejovým unikátem nejen díky výšce 203 centimetrů. Borců, kteří by vedle hraní v NHL ještě studovali vysokou školu, totiž opravdu není moc. Čtyřiadvacetiletý rodák z Plzně je nevšedním příkladem píle a pracovitosti.

Foto: Marek Burkert, Právo

Obránce Tampy Bay Andrej Šustr (vpravo) vedle Radka Gudase a Ondřeje Paláta (vlevo).

Článek

Když se hrála olympiáda v Naganu, bylo mu sedm a jako spoustu malých kluků ho pobláznila atmosféra kolem českého triumfu. „Vybavuju si, jak jsem přišel na výběr talentů v Plzni a tam byly desítky dětí, co už se viděly jako Hašek nebo Jágr. A já jsem se tak chtěl vidět taky."

Rodiče však dbali na to, aby měl všestrannější průpravu. „Můj táta dělal plavání, taky jsem zkoušel fotbal, tenis. Možná kdyby Češi v té době vyhráli Davis Cup, tak jsem pokračoval v pilování bekhendu, ale vybral jsem si hokej a jsem za to rád."

Andrej Šustr
narozen 29. listopadu 1990 v Plzni
203 cm, 102 kg
Kluby v zámoří: Kenai River Brown Bears (NAHL, 2008–09), Youngstown Phantoms (USHL, 2009–10), University of Nebraska Omaha (WCHA, 2010–12), Syracuse Crunch (AHL, 2012–13), Tampa Bay Lightning (NHL, od 2013).
Hrál na MS do 20 let v Kanadě 2010, kde Češi skončili sedmí.

V Plzni ale Šustr zažil chvíle, kdy mu do juchání moc nebylo. Posílali ho na hostování do nižších soutěží, trenérům nepřipadal zrovna moc obratný, ani rychlý. Trochu to připomíná story slovenského obra Zdena Cháry, na nějž se doma dívali skrz prsty, přesto se později vyšvihl mezi nejlepší beky světa. „V našem hokeji jsem před sebou budoucnost neviděl," prohlásil Šustr. A tak přišlo zásadní rozhodnutí hledat štěstí za mořem.

Do Čech se vracet nechtěl

Sedmnáctiletý teenager odstartoval svou cestu mezi elitu ve zmrzlém čtyřtisícovém městečku Soldotna na Aljašce, další rok už ale přesídlil do Youngstownu v Ohiu, kde se hrála nejlepší americká juniorská soutěž. „Postupně jsem si zvykal na odlišný život a kulturu. Občas přišel stesk po domově, ale vracet jsem se do Čech rozhodně nechtěl."

Šustr se vždycky dobře učil, rodičovskou radu, aby nesázel vše na jednu kartu, si vzal k srdci i za oceánem. A když byla šance získat stipendium na univerzitě, neváhal a zvolil Nebrasku. „Na základce jsem míval samé jedničky, sem tam pár dvojek a doma mě vedli k tomu, abych měl dobré vzdělání."

Vypustit studium a věnovat se jen hokeji na americké vysoké škole nejde. Pokud hráč nemá dobré školní výsledky, může mu univerzita zakázat tréninky a zápasy. Flákače rádi nemají, když ale vidí snahu, jsou profesoři vstřícní. Jako v případě českého mladíka, který si vybral studium sociologie. Když Šustr potřeboval správně formulovat v esejích, nebyl problém cokoli konzultovat. „Zdokonalil jsem se v jazyce. Otrkal jsem se a získal jistotu."

V Nebrasce působil tři sezóny a reference na jeho hokejové výkony byly stále lepší a lepší. Týmům NHL, jež se o českého beka zajímaly, vůbec nevadilo, že nikdy nebyl draftován. A že těch mužstev bylo přes dvacet! Když si Šustr vzpomněl, jak ho z Plzně posílali hostovat třeba do Mariánských Lázní, jen se pousmál.

Finále Stanley Cupu stále mrzí

Nejlepší dojem měl po setkáních s manažerem Tampy Bay Stevem Yzermanen a na jaře 2013 tedy uzavřel smlouvu s Lightning. Do konce základní části sezóny ještě stačil nastoupit ve dvou zápasech NHL...

Teď už jich má Šustr na kontě skoro 120 a navrch byl i při letošním famózním tažení floridského klubu v play off, které až ve finále Stanley Cupu zastavilo Chicago. „Pořád nás to mrzí, musíme se ponaučit a vzít si z toho lekci do příštích let. Rádi bychom se do finále podívali znova, ale člověk nikdy neví, zato musí být pořád připravený," říká s lehkým americkým přízvukem.

Ani poté, co se stal součástí jednoho z nejambicióznějších týmů NHL, Šustr nerezignoval na osobní plány. „Začal mi další semestr, takže se musím připravovat. Příští sezónu bych měl být se studiem hotov. Člověk sice malinko zleniví, ale to si nesmí připouštět. Nikdo neví, co se v budoucnu může stát, hokej je na omezený počet let a celý život je pak před vámi. Když se na to připravíte v době, kdy můžete, tím líp."

Čas se najít dá

Tréninky ani časté cestování ho neodradí od toho, aby pokračoval. „Mám výhodu, že se dá studovat v online formě. Člověk se přihlásí do třídy a musí plnit testy. Když jsme doma, tak jsem od devíti na zimáku a v jednu mám hotovo. Celé odpoledne je volno, takže čas se najít dá," říká Šustr, který na zápasové tripy vozí učebnice, zatímco jeho spoluhráči vesele mastí karty, nebo civí do mobilu.

Zatímco po Naganu se malí kluci zhlíželi v Haškovi nebo Jágrovi, teď by je mohl odpovědným přístupem a cílevědomostí inspirovat pro změnu Šustr. „Doufejme, bylo by to hezké. Myslím, že vzdělání je důležitá věc. Snažím se na to být hrdý a chci to dotáhnout do úspěšného konce."

Reklama

Související témata: