Hlavní obsah

Ledově klidný Neuvirth v česko-slovenském souboji vymazal Hossu

Philadelphia

Před sezónou se zraky hokejových fandů upínaly k Jakubu Voráčkovi, jenže loni nejproduktivnějšího Čecha v zámoří na startu nové sezóny nečekaně zastiňuje jeho spoluhráč z Philadelphie Michal Neuvirth. Ústecký rodák v noci na čtvrtek vychytal druhé čisté konto za sebou, nepřišli si na něj ani šampióni z Chicaga a jeho neprůstřelnost trvá už 132 minut a 5 sekund. V minisouboji na Neuvirtha nevyzrál ani zkušený slovenský střelec Marián Hossa.

Foto: Tom Mihalek, ČTK/AP

Michal Neuvirth je už 132 minut neprůstřelný. Gólman Flyers vychytal proti Chicagu druhé čisté konto v řadě.

Článek
Fotogalerie

A byl to důležitý moment! V polovině zápasu vedli Flyers o gól a hráli přesilovou hru. Do brejku se řítil Hossa, sám před sedmadvacetiletým brankářem ale neuspěl. Ledově klidný Neuvirth odhadl, kam střela slovenského kanonýra zamíří a svým pravým betonem zmařil nebezpečí.

„Snažil jsem se být trpělivý a čekat na jeho první pohyb. Odhadoval jsem, že to zkusí buď mezi nohy, nebo na vyrážečku. Nakonec vystřelil nízko na vyrážečku," popsal Neuvirth. „Ten zákrok nám hodně pomohl. Mohl to být zlomový moment utkání, soupeř mohl vyrovnat a všechno by bylo jinak," konstatoval jeho spoluhráč Pierre-Edouard Bellemare.

Neuvirth si začátek v novém působišti očividně užívá. „Posledních pár dnů bylo neuvěřitelných, stejně jako spoluhráči přede mnou. Podali jsme dva skvělé týmové výkony," dodal český gólman. Neuvirth využívá absence týmové jedničky Steva Masona, který má osobní problémy.

Výborná práce, chválil kouč

„Snažím se tvrdě trénovat a využít každou příležitost, kdy chytám. Čím víc se mi bude dařit, tím více prostoru dostanu. Je to jenom na mně," uvědomuje si bývalý gólman pražské Sparty, jenž v předchozích sedmi sezónách NHL, které strávil ve Washingtonu, Buffalu a New York Islanders, vychytal sedm nul.

Nyní se stal druhým brankářem v historii klubu, který oslavil shutout v prvních dvou zápasech v dresu Flyers. Předtím to v roce 2003 dokázal Jeff Hackett. „Víme, že máme dva dobré gólmany a s tímhle vědomím jsme vstupovali do celé sezóny," zdůrazňuje trenér Dave Hakstol. „Michal odvedl v posledních dvou zápasech výbornou práci. Myslím, že jenom potvrdil, že na brankářské pozici jsme velice silní."

Dvě čistá konta se v letošním ročníku NHL podařilo vychytat i Kanaďanovi Martinu Jonesovi ze San Jose Sharks.

Reklama