Hlavní obsah

Jarda je doma za boha, říká Baby Jágr a vzpomíná na dvacet let starou společnou fotku

Sunrise/Praha

Se svým Calgary dorazil na Floridu, a přestože pondělní trénink kvůli nemoci vynechal, mezi zámořskými novináři byl o Michaela Frolíka mimořádný zájem. Vždyť dnešní bitva Panterů s Plameny bude i soubojem Jaromíra Jágra s Baby Jágrem, jak se Frolíkovi kvůli jeho střeleckým instinktům v počátcích kariéry v NHL přezdívalo. Sedmadvacetiletý útočník se ochotně rozpovídal o tom, jak v mládí legendu s číslem 68 na zádech obdivoval.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Útočník Calgary Michael Frolík se raduje z gólu proti Edmontonu.

Článek

„Jarda je doma za boha a i já ho měl jako svůj idol. Ale myslím, že tak to bylo u každého dítěte. U mě tím spíš, že oba pocházíme ze stejného města," řekl Frolík pro Calgary Sun a vybavil si i moment, kdy se s o šestnáct let starším Jágrem poprvé setkal.

„To mi bylo asi šest let, když se přišel podívat na náš trénink. Pamatuju si, že se s každým z nás vyfotil a i já s ním mám společnou fotku. V té době u nás (v České republice) neběželo moc zápasů (NHL) v televizi, ale stejně jsme všichni věděli, že je neuvěřitelný. Bylo něco neskutečného vidět hráče z NHL přijít na náš trénink," vzpomínal Frolík.

Ani ve snu ho tehdy ani o několik let poté nenapadlo, že by se spolu mohli potkávat na vrcholové úrovni. „Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych mohl proti němu nastupovat nebo dokonce s ním být v jednom mužstvu," přiznal křídelník, kterého si do NHL vybrala v prvním kole draftu Florida, v níž následně odehrál své první tři sezóny v NHL.

Je nemožné být jako Jágr, brání se Frolík srovnávání

S Jágrem na sebe nenaráželi jen jako soupeři. Zahráli si spolu i na MS 2011, kde získali bronz, a v loňském roce na olympijských hrách v Soči. „Jsem za to rád a je neuvěřitelné, že pořád ještě hraje. Je jedním z nejlepších hokejistů všech dob. Má opravdu všechno. Ale hlavně je to urostlý hráč, který dokáže udržet puk. Je velmi těžké ho o něj připravit, vždyť víte, ten jeho velký zadek... A ta jeho střela... Pracuje na ní každý den," smeká Frolík a neunikl ani dotazu na svou přezdívku Baby Jágr, které však moc pozornosti nevěnuje.

„V České republice se lidem podobná přirovnání líbí - kdokoliv je v mládí opravdu hodně talentovaný, nazývají ho druhým Jágrem nebo nějak podobně. Ale já vím, že je nemožné být jako on," uvědomuje si Frolík, jenž dnes bude mít na starosti svůj idol z dětství na ledě strážit.

Navzdory vynechanému pondělnímu tréninku by totiž měl naskočit ve druhé útočné formaci Flames s Mikaelem Backlundem a Samem Bennettem a na ledě se budou potkávat hlavně s elitní řadou Panterů, kterou táhne její nejproduktivnější hráč sezóny Jágr.

Reklama

Související témata: