Hlavní obsah

Hokejista Ozolinš je zřejmě závislý na drogách, nebo alkoholu

TORONTO

Jeden z nejslavnějších lotyšských hokejistů všech dob Sandis Ozolinš je zřejmě závislý na drogách, nebo alkoholu. Obránce Anaheimu dobrovolně vstoupil do programu léčby závislosti a poruch chování, který pro hokejisty zřídila sama Asociace hráčů NHL. Její zástupci také zprávu o Ozolinšovu kroku přinesli.

Foto: www.duckszone.com

Lyotyšský hokejista Sandis Ozolinš.

Článek

O povaze jeho problémů nepodávají zámořská média sebemenší zmínku. Péči lékařů ve stejném programu nicméně v minulosti vyhledaly hvězdy jako Ed Belfour nebo Theoren Fleury, jež se léčily ze závislosti na alkoholu i z problematického chování.

Ozolinš se v pondělí po čtyřdenní vánoční pauze neobjevil na tréninku, nezvedal telefon a den nato nepřišel ani na sraz týmu před odjezdem na třízápasovou šňůru na stadionech soupeřů. Třiatřicetiletý zadák, který má být jednou z opor Lotyšů na olympiádě v Turíně, bude pod kontrolou dvou lékařů. Na jak dlouho na klinici zůstane, záleží na nich.

Nikdo způsobilý mluvit toho o Ozolinšových problémech příliš konkrétního neví. Hráč ani jeho agent neberou telefon, zástupci hráčské asociace ani vedení ligy nesmí záležitost jakkoli komentovat a podávat o ní bližší informace. Jediné, co odtajnili, je, že Lotyš takovou pomoc vyhledal poprvé. To znamená, že jej podle pravidel nesmí klub, ani vedení NHL potrestat, pokud neporuší podmínky stanovené lékaři. Léčbu platí napůl NHL a NHLPA.

Okolí hokejisty, který v roce 1996 získal s Coloradem Stanley Cup, stojí za Ozolinšem. "Mluvil jsem s jeho ženou Sandrou a řekl jí, že se na nás může obrátit, s čím bude potřebovat. Má nemoc, na kterou potřebuje špičkovou péči. Je dobře, že vyhledal odborníky," uvedl generální manažer Anaheimu Brian Burke. Podporu vyjádřili i hokejisté. "Něco jsem o jeho situaci slyšel. Věřte mi, že když má někdo takové problémy, nejvíc potřebuje pomoc," poznamenal Fin Teemu Selänne.

Ozolinš nehraje od konce listopadu, kdy si zranil koleno. A zažívá zřejmě nejhorší z třinácti sezon v NHL, v nichž se šestkrát dostal do výběru hráčů pro Zápas hvězd. "Tohle není hokejová, ale životní krize," podotkl na jeho adresu kouč týmu Randy Carlyle.

Reklama

Související témata: