Hlavní obsah

Lepší než body je dobrý pocit ze hry, libuje si Krejčí. Těší ho i velká důvěra trenéra

Praha

Minulá sezóna prošpikovaná řadou zranění už je, zdá se, zapomenuta. Z Davida Krejčího je v NHL opět lídr a mozek bostonské hokejové ofenzívy. „Trenér mi ale věří i na oslabení a posílá mě na led v posledních minutách, kdy je skóre těsné,“ říká český centr ve službách Bruins.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Útočník Bostonu David Krejčí (vlevo) v zápase proti Edmontonu.

Článek

Vedete bodování českých hokejistů, daří se i Bostonu. Teď zrovna není období, kdy byste si mohl na něco stěžovat, že?

Po tom špatném začátku jsme se rozehráli, jsme na docela dobré pozici pro play off a ještě máme nějaké zápasy k dobru, takže to funguje docela dobře.

Co váš osobní pocit?

Jde hlavně o to, že mám důvěru trenéra, který mi dal větší roli. V naší lajně dostáváme kolem dvaceti minut za zápas, takže hrajeme hodně a konečně taky chodím pravidelně na oslabení. Nemůžu si stěžovat, osobně i týmově to jde dobře. Hlavně aby to tak pokračovalo.

Držíte průměr skoro bodu na zápas, cítíte se třeba i na vylepšení svého osobního rekordu 73 bodů ze sezóny 2008/2009?

Body tam vždycky nějak naskáčou, ale je lepší mít ze hry dobrý pocit, než abych se cítil špatně a měl nějaké dvě nahrávky, co se tam odrazily. To není vizitka dobrého zápasu. Jsem radši, když pomůžu v obraně a pak mě spoluhráči a kouč pochválí. Z toho hlediska je super, že mi trenér věří na oslabení a posílá mě na led v posledních minutách, kdy je skóre těsné.

Minulou sezónu vám pokazily časté absence kvůli zraněním. Jak jste se na ledě cítil od startu nového ročníku?

Právě kvůli těm zraněním jsem v létě změnil kouče, se kterým se připravuju na sezónu. Zatím je odehraných třiceti zápasů, ale všechno drží. Jen se musím o tělo starat víc než v minulosti.

Před začátkem sezóny jste říkal, jak budete spoléhat na gólmana Raska a tvrdou obranu. Ale Boston je v top 5 týmů s největším počtem vstřelených gólů. Překvapení?

Ani ne. Máme nového manažera, pár nových hráčů a trochu jsme změnili naši hru. NHL dominuje rychlost a mladí kluci, takže i my hrajeme rychleji a padá nám to tam. Máme na to hráče, abychom se udrželi na špičce.

Daří se vám hlavně venku, čím to je?

V NHL umí bruslit každý, ale je to o tom, jaký systém nám trenér určí. Nemáme jen jeden a měníme to podle toho, proti komu nastupujeme. Když hrajeme venku, tak chodíme na led jako první a domácí tým se snaží nějak eliminovat naše lajny, ale zatím se nám na ledě soupeřů daří. Poslední dobou jsme se chytli i doma, což je super pro fanoušky.

Zvládáte to dobře bez dlouholetého spoluhráče Lucice, který odešel do Los Angeles?

Byl jsem z toho nervózní, jak to bude vypadat, ale sedli jsme si s Loui Erikssonem, chodíme spolu na přesilovky i oslabení. Bohužel se na začátku sezóny zranil David Pastrňák, ale snad nám zase brzy pomůže. Teď máme v útoku Beleskeyho, který dal minulý rok přes dvacet gólů, tak věříme, že se rozstřílí a budeme šlapat jako lajna.

Prvního ledna hrajete proti Montrealu ostře sledovaný zápas Winter Classic. Už se těšíte na duel pod širým nebem?

Tady to mají v hlavě hlavně fanoušci, mezi kterými je veliká rivalita. Média o tom pořád mluví, ale pro nás hráče jsou to pořád jen dva body. Samozřejmě to bude hezké, že den předem tam budeme mít rodinu, která si s námi může zabruslit. Je toho ale vážně až nad hlavu. Máme ještě v prosinci čtyři zápasy, ale stejně všichni mluví o Winter Classic.

Také vás všude už nějakou dobu pronásledují filmaři, kteří natáčejí dokument Cesta k Winter Classic. Zvykl jste si na ně?

Trvá to už asi měsíc. Jsou v kabině během zápasu a ranního tréninku. Jsou všude, což je pro nás docela nezvyk, ale my to chápeme, je to pro televizní show a dělá nám to reklamu.

Není to někdy až nepříjemné, když máte pořád kameru v patách?

To zase úplně ne, ale když třeba jdeme do kabiny po první třetině, která se nám moc nepovedla, tak nechcete, aby tam byla metr od vás kamera a natáčela blbosti. Ale ti filmaři jinak chápou, jaká je situace, a snaží se nám vyhovět.

Už jste viděl první díl dokumentu?

Nedíval jsem se, já to nechám až na později. Jak mi vyjde čas.

Jsou vzhledem k Winter Classic vaše tradiční souboje s Montrealem nějak vyhrocenější? Vy sám jste měl v listopadu konflikt s Tomášem Plekancem...

Já už bych se k tomu nechtěl vracet. Každý ať si o tom myslí, co chce, ale já mám na to, co se stalo, trochu jiný názor. Mezi Bostonem a Montrealem je rivalita od dob „original six", a navíc je to Kanada versus Amerika, takže fanoušci to strašně prožívají. My, co jsme tu už delší dobu, to od lidí a médií posloucháme pořád. Ale za zápasy proti Montrealu se pořád rozdávají jen dva body, jako když hrajeme proti Carolině nebo Floridě.

Reklama

Související témata: