Hlavní obsah

Gudas zažil nejpovedenější zápas v NHL. Na to jsme čekali celý rok, chválil českého beka trenér Flyers

Philadelphia/Praha

Jeho úkolem je spíše gólům zabraňovat, než je střílet. V týmu má pozici defenzivního beka. Přesto se v sobotním zápase NHL český obránce Radko Gudas výrazně zapsal do statistik. Proti Columubusu vstřelil zadák Philadelphie dvě branky a na stejný počet přihrál. Zaznamenal tak svoje nejpovedenější utkání v kanadskoamerické soutěži. Flyers nakonec na svém ledě zvítězili 6:0 a pětadvacetiletý hráč byl po právu zvolen první hvězdou duelu.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Důrazný bek Radko Gudas (3) z Philadelphie v souboji s Mattem Calvertem (11) z Columbusu v zápase NHL.

Článek

V poslední době plnil stránky novin především díky své tvrdé hře. Snesla se na něj kritika za hity, které uštědřil. Nyní ale Gudas zaujal něčím jiným. Poprvé v NHL dvakrát skóroval v jednom střetnutí a to přitom na úspěšnou trefu čekal i v součtu s loňskou sezónou 66 utkání.

„Nemůžu říct, že jsem to čekal, to asi nikdo, ale mám radost, že to tam padlo," řekl Gudas zámořským novinářům, když popisoval svůj první trochu šťastný zásah z poloviny hřiště. I v druhém případě hrálo velkou roli štěstí, když směr Gudasovy pobídky na teč nešťastně bruslí tečoval za záda vlastního gólmana Curtise McElhinneye bek Ryan Murray.

Ke dvěma zářezům přidal Gudas ještě dvě asistence a s bilancí 2+2 byl po zásluze vyhlášen za první hvězdu duelu. Tolik bodů ještě nikdy ve své kariéře v NHL v jednom zápase neposbíral. „Tohle se mi nikdy předtím nepovedlo, je to skvělý pocit," konstatoval rodák z Kladna. Naposledy prožil dvougólové střetnutí 15. října 2011. Tehdy ještě válel za Nortfolk v AHL.

Jeho projektil může zlomit ruku, říká Mason

"Na to jsme čekali celý rok," pravil s úsměvem trenér Flyers Dave Hakstol. „Byl to zázrak, že ještě neskóroval. On má nejtvrdší střelu, kterou jsem kdy viděl. S Michalem (Neuvirthem) mu říkáme, ať při tréninku dává menší rány, protože když vás to zasáhne, tak vám to klidně zlomí ruku," vysvětloval brankář Steve Mason, který vychytal své čtvrté čisté konto v sezóně, když pokryl všech 19 střel.

Philadelphia ale nemá zdaleka na růžích ustláno. V nabité Východní konferenci bojuje o play-off. Momentálně hokejisté z Pensylvánie okupují devátou pozici a na osmý Pittsburgh ztrácejí tři body. „Pro nás je důležité vyhrávat každý zápas. Také nám pomůže, když zaváhá Pittsburgh, ale to nemění nic na věci, že vždy musíme makat celých 60 minut," má jasno Gudas.

Do konce základní části zbývá Gudasovi a spol. odehrát osmnáct utkání. V nejbližší době na ně čeká těžký dvojzápas s Tampou, kde ještě v minulé sezóně český bek působil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články