Hlavní obsah

Dva výborné zákroky nestačily. Chtěl jsem udělat změnu, vysvětloval kouč stažení Mrázka

Montreal

Výkony i skvělými statistikami udivoval NHL. Brankář Detroitu Petr Mrázek chytal v průběhu sezóny naprosto famózně, jenže březen ho nezastihl v ideální formě. V posledních čtrnácti startech celkem pětkrát střídal. Naposledy v úterý večer na ledě Montrealu, kde ho již po dvanácti minutách nahradil v kleci Jimmy Howard.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Gólman Detroitu Petr Mrázek předčasně opouští led při utkání s Montrealem.

Článek

Od začátku sezóny NHL sváděl Mrázek s Howardem tuhou bitvu o post jedničky, interní souboj s dlouholetou oporou Red Wings vyzníval v průběhu tohoto ročníku ve prospěch vítkovického odchovance. Skvělými zákroky dodával mužstvu sebevědomí. Ještě v únoru se o něm mluvilo jako o kandidátovi na Vezina Trophy, jenže v posledních zápasech se českému brankáři příliš nevede. O víkendu se poroučel z klece v utkání s Pittsburghem (2:7), v úterý zase předčasně opustil brankoviště během první třetiny duelu v Montrealu.

Detroit mocně usiluje o účast ve vyřazovací části. Potřebuje naplno bodovat, jenže ze čtrnácti březnových utkání jich vyhrál jen šest. V posledních dnech střídají Rudá křídla vítězství s porážkami. Po zmiňovaném debaklu s Pittsburghem, v němž Mrázek ve druhé třetině přepustil své místo v brankovišti Howardovi, sice před zraky legendárního Gordieho Howea porazila v domovské Joe Louis Areně Buffalo 3:2, v následujícím venkovním duelu v Montrealu ale utrpěla na cestě do vytouženého play off další těžký direkt.

Mrázek sledoval střetnutí se Sabres jen ze střídačky, na ledě Habs znovu dostal důvěru, po úvodní dvacetiminutovce ale dobrou náladou neoplýval. Canadiens na svého soupeře vlétli, český gólman inkasoval dvakrát z prvních sedmi střel a po dvanácti minutách putoval na hráčskou lavici. "Chtěl jsem v tu chvíli něco změnit. Petr předvedl dva výborné zákroky, ale prostě jsem cítil, že je potřeba udělat změnu," vysvětloval kouč Detroitu Jeff Blashill, proč poslal mezi tři tyče Howarda.

Který brankář bude chytat proti Minnesotě?

Impulz tím mužstvu dočasně dodal. V prostřední periodě totiž hosté třemi zásahy otočili skóre. Ani zkušený Američan ale Detroit k výhře nedovedl. Montreal v závěrečné třetině i zásluhou asistence Tomáše Plekance strhl vítězství na svoji stranu. Vítězný gól vsítil v 52. minutě Max Pacioretty. Pro Detroit to byla těžká rána, před posledními pěti zápasy základní části je ve Východní konferenci devátý. Osmá Philadelphia, jež zatím drží poslední divokou kartu, sice nasbírala stejný počet bodů, má však o dva odehrané zápasy méně. "Tohle je pro nás opravdu těžká ztráta," truchlil po utkání útočník Dylan Larkin. "Moc to bolí," doplnil zklamaně mladý forvard Red Wings.

Rudá křídla mají v posledních zápasech problémy s defenzivní činností. V posledních pěti utkáních obdrželi celkem 22 gólů. "Dostáváme hodně branek. Abyste udělali sérii výher, nemůžete si dovolit jich tolik inkasovat," připomněl Blashill.

Dvaačtyřicetiletý kouč zatím neprozradil, který z brankářů dostane příležitost v pátečním důležitém domácím klání s Minnesotou. "Pro nás je teď nejdůležitější, abychom vyhrávali zápasy. Potřebujeme v pátek výborný výkon od jakéhokoliv brankáře, který nastoupí. Brankáře zvolíme podle toho, s kým budeme cítit, že máme větší šanci na výhru," uvedl Blashill.

Reklama

Související témata: