Hlavní obsah

Fleischmann hraje s virtuosem: Dáte puk Kaneovi a půlka práce je hotová

Chicago/Praha

V play off NHL zatím pokaždé zažil, že se jeho tým loučil kvůli porážce v sedmém zápase (2008-2010 s Washingtonem, 2012 s Floridou i loni s Anaheimem). Teď se ale Tomáš Fleischmann ocitl v mužstvu, které v bojích o Stanley Cup připomíná buldozer. Jednatřicetiletý útočník se dobře adaptoval u úřadujících šampiónů z Chicaga.

Foto: Bruce Fedyck, Reuters

Český forvard Tomáš Fleischmann (12) z Chicaga překonává svého krajana v bráně Winnipegu Ondřeje Pavelce (30) v zápase NHL.

Článek

Loni jste ve finále Západní konference prohráli rozhodující zápas právě s Chicagem. V čem předčilo Anaheim?

Měli dobrého týmového ducha, který je držel nahoře. Blackhawks hráli pořád stejně. I když jim to třeba tolik nešlo, tak byli pořád v zápase. Přesně tak vyhráli loni Stanley Cup. Tampa ve finále byla podle mě rychlejší i lepší, ale góly dávalo Chicago. Prostě to umí.

Překvapilo vás, že se o vás zajímali právě Blackhawks?

Jedině příjemně...

Měl jste indicie, že vás Montreal před koncem přestupového období vymění?

Nemám smlouvu na další rok. Věděl jsem, že z nějakých jiných týmů by mohl být zájem, abych za ně hrál v play off, takže jsem s tím i nějak počítal. Událo se to pak dost narychlo, ale pomohli mi kluci v týmu i trenéři a usnadnili mi to.

V posledních sezónách jste těch stěhování zažil nějak moc, nemyslíte?

Když jsem byl loni na Floridě, tak už jsem v poslední fázi věděl, že se budu stěhovat. Na mně bylo, kde se usadím, ale v Anaheimu pak zavládlo zklamání, že se nehrálo finále. Snažil jsem se o novou smlouvu a dostal jsem ji v Montrealu. Jenže sezóna, která začala výborně, se zpackala. A pak už se řešily jiné možnosti. Já si myslím, že mi změna prospěla.

Co se přihodilo v Montrealu, že po skvělém rozjezdu tak uvadnul?

To kdybychom věděli... Ale velký vliv mělo zranění gólmana Price, kolem kterého je stavěný celý montrealský tým. On to všechno spojuje dohromady.

Ale zase jste si zahrál Winter Classic pod širým nebem, tak alespoň nějaký pozitivní zážitek.

Já se snažil brát pozitivně celou sezónu, i když se třeba prohrávalo. Nemůžu přece každý den vstávat naštvaný. Montreal je nejlepší hokejový klub světa a Winter Classic byl úplně nádherný zážitek. Jsem strašně rád, že jsem si to mohl vyzkoušet.

Pokud byste to měl srovnat, je v Chicagu víc talentů než v Montrealu?

Za Blackhawks hrají dva možná nejlepší hokejisti v NHL, takže asi tak...

Musel jste se hodně přizpůsobovat stylu Patricka Kanea a Jonathana Toewse?

Pro mě to ze začátku bylo zajímavé. Potřeboval jsem si zvyknout, co jim vyhovuje. Ale většinou je to tak, že Toews vybojuje strašně moc puků a hraje jednoduše, zatímco Kane chce mít puk na hokejce pořád. Když ale Kaneovi dáte puk, tak je půlka práce hotová.

K tomu jsou v týmu i Michal Rozsíval a Slovák Richard Pánik, partu určitě máte dobrou.

Ale není to jenom česko-slovenská enkláva. Je tu i hodně Evropanů, ten evropský nádech mi vyhovuje.

Play off už máte jasné, nechybí vám v posledních zápasech základní části motivace?

Já si nemyslím, že je dobré bojovat o postup do posledního zápasu, jako se nám to povedlo jednou ve Washingtonu. Postoupíte, pak se jakoby uvolníte, že už máte splněno a hnedka vypadnete. My máme pořád o co hrát, dál bojujeme o umístění.

Pravděpodobné ale je, že si zahrajete se St. Louis, které je považované za tvrdé mužstvo s neúprosným stylem.

V play off už si nevyberete. Na Západě to bude řežba s každým.

Reklama

Související témata: