Hlavní obsah

Brankář Murray útočí v NHL na vyrovnání nováčkovského rekordu

Pittsburgh

Hokejový brankář Matt Murray má po úspěchu Pittsburghu ve druhém finálovém utkání Stanleyova poháru proti San Jose (2:1 v prodloužení) na kontě ze 17 startů v letošním play off NHL 13 výher. Dvě mu chybějí k vyrovnání nováčkovského rekordu Patricka Roye, Rona Hextalla a Cama Warda.

Foto: Donald Wright, Reuters

Brankář Pittsburghu Matt Murray při zákroku proti střele Tomáše Hertla ze San Jose ve finále Stanley Cupu.

Článek
Fotogalerie

Roy tuto metu stanovil v roce 1986 v dresu Montrealu, Hextall jej vyrovnal o rok později v barvách Philadelphie a Ward se přidal v roce 2006 jako gólman Caroliny. Roy i Ward pomohli k zisku Stanleyova poháru a Murray má jistotu, že v případě dosažení tohoto milníku bude také slavit.

Dvaadvacetiletého gólmana, který dostává přednost před Marcem-Andrém Fleurym, ve středu nijak nerozhodil inkasovaný gól čtyři minuty a pět vteřin před koncem základní hrací doby. Při náporu Sharks ve snaze rozhodnout před prodloužením pochytal v posledních 19 vteřinách tři pokusy a další dvě úspěšné zákroky stihl v prodloužení.

"Je to tam a už tu branku nevrátíte. To říkám vždycky. Takže nemá žádný smysl se tím dál nějak trápit," vrátil se Murray ke střele Justina Brauna od modré čáry, která prošla přes skrumáž stínících hráčů a od levé tyče se odrazila za jeho záda.

Murray si připsal 21 úspěšných zákroků a ve finále inkasoval ve dvou zápasech jen tři góly. "Není to nic nového, očekáváme to od něj. Chytá dobře od prvního dne, kdy naskočil a začal nastupovat," pochválil Murrayho útočník Carl Hagelin.

Výsledek byl podle Murrayho spravedlivý. "Myslím, že jsme většinu dnešního zápasu byli lepší. Dělali jsme, co jsme měli, a Conor (Sheary) dal klíčový gól. Odvedli jsme svou práci dobře," dodal brankář.

Reklama

Související témata: