Hlavní obsah

Souboj megatalentů pro Evropu. Mladíček úchvatným výkonem zastínil českého kata

Dechberoucí představení, které nadchlo, ale radovat se mohl po siréně jen jeden. Winnipeg porazil v NHL Toronto 5:4 v prodloužení, ale než došlo k tomuto konečnému stavu, zažili diváci v MTS Centre podívanou, která jim dlouho zůstane pod kůží. Jeden hlas z ledu za všechny. „Byl to úžasný pocit,“ přiznal Patrik Laine, který vstřelil hattrick.

Foto: Bruce Fedyck, Reuters

Útočník Winnipegu Patrik Laine (vlevo) slaví se spoluhráčem Nikolajem Ehlersem rozhodující gól proti Torontu.

Článek

Jak bylo středeční představení napsáno? Výživně. Jako první si vzali hlavní roli hosté, kteří ve 27. minutě vedli už 4:0. Dokázali dát dva góly i během osmi sekund. Smršť a stav, který měl ze střídačky Toronta doplout pro klidné body. Jenže se tak nestalo.

„V prvních dvou třetinách jsme hráli špatně, včetně mě, netuším proč. Neměli bychom je nechat vstřelit čtyři góly a pak teprve začít. Potom jsme ale zapnuli a třetí třetina byla fantastická," okomentoval zkrat před znovuzrozením Fin Laine.

Po 40 minutách byl stav 1:4 z pohledu Winnipegu, pak se ale probudil osmnáctiletý Laine, který snížil v první minutě třetí části, za šest minut ho napodobil Mark Scheifele. Finský talent srovnal v poslední minutě základní části. Navíc rozhodl prodloužení. Totální obrat a euforie pro domácí, zmar a studená sprcha pro hosty.

Navíc se proti sobě postavila jednička a dvojka posledního draftu. Oba mladíci sehráli důležitou roli v posledních sekundách. A kdo by nevěděl, tak dvojka byla lepší. Laine zaznamenal hattrick a rozhodl. Přitom mohl slavit Auston Matthews, jenž ve čtvrtfinále letošního MS zařídil postup USA přes český tým.

Laineho snový duel

V nastaveném čase dostal přihrávku na modrou, ale gólman Michael Hutchinson ho vychytal. Byfuglien vyslal do přečíslení Laineho, který se rozjel od vlastní modré čáry. Nastal jeho slavný okamžik. Vystřelil z kruhu a rozhodl. Poražený tým ihned zamířil do šatny, vítězové večera měli jiné starosti. Uprostřed klubka hráčů Jets se nejvíc radoval mladík s číslem 29 na helmě. Laine prožil snový zápas.

„NHL je nejlepší liga na světě a já jsem v ní vstřelil hattrick. Je úžasné, že jsem pomohl týmu k velkému vítězství. Byli jsme spolu (Matthews) na draftu, víme, že nás lidi budou stále porovnávat. Pro mě je to skvělý pocit, když můžu proti němu hrát," dodal hrdina Winnipegu.

„Je to zklamání," utrousil kouč Toronta Mike Babcock, který hned po konci utkání odešel s výrazem ve tváři, který hovořil jasně. „Úžasná atmosféra, samozřejmě, Winnipeg je skvělé hokejové město," dodal i přes zklamání Matthews.

Reklama

Související témata: