Hlavní obsah

V NHL se pod širým nebem utkají Winnipeg s Edmontonem

Winnipeg

První ze čtyř zápasů pod širým nebem v této sezóně NHL uvidí v neděli Winnipeg. Domácí Jets se v něm utkají v kanadském derby s Edmontonem. Dojde tak i na souboj dvou finských útočníků z vysokých pozic letošního draftu: Patrika Laineho si jako číslo dvě vybral Winnipeg, Oilers mají čtyřku Jesseho Puljujärviho. Do utkání patrně nezasáhne žádný z českých hokejistů.

Foto: Bruce Fedyck, Reuters

Útočník Winnipegu Patrik Laine (vlevo) slaví se spoluhráčem Nikolajem Ehlersem gól proti Torontu.

Článek

Utkání s příznakem 'Heritage Classic' bude čtvrtým v historii, opět se střetnou výhradně kanadské kluby a odehraje se netradičně brzy po začátku sezóny. Winnipeg stihl dosud odehrát jen čtyři duely, Edmonton o jeden víc. Pro Tryskáče půjde o premiéru pod širým nebem, Olejáři hostili před 13 lety 'Heritage Classic', kdy se utkali s Montrealem.

Atraktivní duel se odehraje na Investors Group Field, stadiónu otevřeném v roce 2013, který se využívá pro americký fotbal. Má hlediště s kapacitou 33.500 diváků, ale s možností zvýšení až na 40 tisíc.

Poté, co Jets odeslali na farmu do AHL gólmana Ondřeje Pavelce, na aktuálních soupiskách obou soupeřů nefiguruje žádný z českých hráčů. Dres Oilers obléká zkušený slovenský bek Andrej Sekera. Pozornost budou poutat oba osmnáctiletí finští mladíci.

Lainemu sezóna zatím vychází lépe

Laine se švédským rodákem Puljujärvim mají na kontě odlišný vstup na scénu nejlepší klubové soutěže světa. Skórovali už oba. Zatímco si však Laine připsal za čtyři utkání pět bodů (4+1), stihl už dokonce hattrick a dostává hodně prostoru, Puljujärvi nastoupil do tří zápasů, dal jeden gól a průměrně byl na ledě jen necelých 11 minut.

"Jsme docela dobří kamarádi, spávali jsme společně na pokoji při reprezentačních akcích. Bude skvělé, jestli nastoupí, zahrajeme si proti sobě a bude si to moci také vychutnat a užít," prohlásil Laine.

Sám se zápasu nemůže dočkat. Připomíná mu časy, kdy byl ještě dítě a chodil trénovat pod širé nebe s kamarády v Tampere. "Zápas na venkovních kluzištích jsem dosud ještě nehrál, ale s kamarády jsme na nich jinak strávili spoustu hodin," připomněl Laine.

Myers nehrál venku už 15 let

"Vypadá to tady úžasně. Kluziště tady v tom prostoru vypadá o něco menší než ve skutečnosti. Už čekám jen na chvíli, kdy nám tam rozhodčí vhodí puk," uvedl Laine při obhlídce dějiště zápasu.

Na časy, kdy si chodil zahrát hokej na zamrzlé plácky, kde si hřiště sami účastníci vymezili, zavzpomínal i šestadvacetiletý zadák Tyler Myers, jenž vyrůstal v Calgary. Když zalovil v paměti, došel k tomu, že venku nehrál hokej už 15 let.

"Je to pro mě skutečně vzrušující okamžik. Můj první venkovní zápas. A bude to hodně těžké s takovým soupeřem. Ale bude to skvělá zkušenost. Koukám tady na vše s úctou a respektem. Je to opravdu něco. Stadion vypadá úžasně, přestože je teď ještě prázdný. Nedokážu si představit, jaké to bude, až to tady zaplní fanoušci Jets," těšil se Myers.

Začátek zápasu je naplánován na 21:00 SELČ. Aktérům by podle předpovědi mělo vcelku přát počasí. Nebudou čelit ostrému slunci, v neděli má být ve Winnipegu spíše oblačno a více než sedm stupňů nad nulou. Hrozbou jsou jen dešťové přeháňky.

Již v sobotu se na stejném místě odehraje utkání veteránů za účasti legend Edmontonu Waynea Gretzkého či Marka Messiera, na domácí straně pak nebudou scházet například Dale Hawerchuk a Teemu Selänne.

Reklama

Související témata: