Hlavní obsah

Jágr oslaví 45. narozeniny, jeho bitvu s Hertlem naživo uvidí stovky českých fanoušků

Florida/Praha

Když slavil své narozeniny před rokem, od Floridy dostal stylový dort ve tvaru hokejového dresu, který byl z jedné poloviny v barvách Panthers a ta druhá připomínala dres české reprezentace. Hokejovému útočníkovi Jaromíru Jágrovi bude ve středu pětačtyřicet let a dá se očekávat, že jeho zaměstnavatel mu i nyní přichystá nějaké překvapení.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Jaromír Jágr (68) na střídačce Floridy

Článek

Jágr je ve svých letech pátým nejstarším hráčem, který kdy v NHL nastoupil, v současnosti neexistuje v nejlepší hokejové soutěži světa žádný hráč, kterému by bylo víc než kladenskému odchovanci.

Navzdory tomu česká legenda, která v NHL kroutí už svou 23. sezónu, stále patří mezi opory Panthers. A všichni nevěřícně kroutí hlavami, že stále dokáže držet krok s ostatními.

Pět nejstarších hráčů, kteří nastoupili v NHL:
VěkJménoPostRok
52 let a 11 dnůGordie Howeútočník1980
48 let a 71 dnůChris Cheliosobránce2010
45 let a 345 dnůMaurice Robertsbrankář1951
45 let a 32 dnůJohnny Bowerbrankář1969
44 let a 361 dnůJaromír Jágrútočník2017

„Zcela zjevně je jedním z nejlepších hráčů, kteří kdy hokej hráli. Navíc má pro tuhle hru obrovskou vášeň. A to je to hlavní, pokud chcete hrát tak dlouho. Musíte na sobě nepřetržitě pracovat. A Jágr na sobě maká každý den. Pořád hraje hokej, protože ho miluje," říká gólman NY Rangers Henrik Lundqvist, který s Jágrem tři roky sdílel šatnu Jezdců.

Jágr i v této sezóně šplhá historickými tabulkami NHL, vloni před Štědrým dnem pokořil další milník, když si proti Bostonu připsal 1889. bod v soutěži a osamostatnil se na druhém místě v tabulce produktivity, když nechal za sebou Marka Messiera.

„Hokej miluju. Když jsem říkal, že bude hrát do padesátky, všichni se mi smáli. Věk je jenom číslo a neexistují žádná pravidla, kdy byste měli skončit. Když je vám dvacet, také přece neřeknete, umřu, až mi bude sedmdesát. A stejné je to s hokejem, také si neplánujete, že s ním v pětatřiceti seknete. Budu ale dřít každý den, abych překonal další rekordy," říkal tehdy útočník, jenž je jedním z 27 členů Triple Gold Clubu, který sdružuje vítěze Stanley Cupu, olympijských her i mistrovství světa.

A útočník David Krejčí, jenž s Jágrem hrál v sezóně 2012/13 za Boston ví, že v České republice není mezi fanoušky oblíbenější hráč, než ten s číslem 68 na zádech. „Když mi bylo deset, už tehdy byl hvězdou. A je jí i teď, takže i současní desetiletí kluci v Česku k němu pořád vzhlížejí," soudí Krejčí.

Dočká se Jágr jubilejního 1900. bodu?

Jágr své 45. narozeniny oslaví na ledě, neboť Pantery ve středu čeká duel na ledě San Jose. A český forvard v něm může útočit na svůj jubilejní 1900. bod v NHL, což dosud zvládl jen nedostižný Wayne Gretzky. Ten má na svém kontě úctyhodných 2857 bodů.

Jágra bude v hledišti SAP Center sledovat i početná skupina českých fanoušků. Sharks totiž ve spolupráci s Českou školou v Kalifornii uspořádali pro toto utkání speciální akci nazvanou Czech Heritage Night. Na souboj Jágra s Hertlem vyhradili českým příznivcům 500 míst a po jejich vyprodání nabídli zájemcům ještě další stovku vstupenek. Na některé z českých diváků navíc čeká před utkáním i projížďka na rolbě, místo na střídačce při rozbruslení či pozápasové focení s Hertlem.

Dosáhne Jaromír Jágr ve středu proti San Jose na jubilejní 1900. bod?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
Celkem hlasovalo 7108 čtenářů.

Reklama