Hlavní obsah

České trio věří v triumf Edmontonu

EDMONTON

Posedmé za sebou bude mezi vítězi Stanleyova poháru český hokejista a při úspěchu Edmontonu se může radovat hned trio našich. Obránce Jaroslav Špaček s útočníky Alešem Hemským a Radkem Dvořákem věří, že Oilers dojdou po šestnácti letech k cenné trofeji.

Článek

"Náš postup do finále se nečekal, ale v něm nechceme stát na straně poražených, ať už soupeřem bude Carolina, nebo ještě Buffalo dokáže tu semifinálovou sérii otočit," soudí Hemský, jenž v play-off dal už čtyři góly a na dalších sedm přihrál.

V Edmontonu podle něj všichni věří, že poprvé od triumfu Montrealu v roce 1993 získá Stanley cup kanadský klub. "Bary i hospody jsou při každém zápasu narvané k prasknutí a dresy nebo alespoň logo Oilers snad nosí ve městě každý," říká Hemský.

Příčiny nečekaného úspěchu vidí v tom, že výborně chytá Roloson, semknuté mužstvo hraje zodpovědně z obrany a vycházejí mu přesilovky. "Chceme to dotáhnout k vítězné tečce hlavně pro Špačka, který v kabině stále oznamuje, že končí."

Špaček chce také do Triple Gold Clubu

Dvaatřicetiletý Špaček může ke třem triumfům na mistrovství světa i olympijskému zlatu z Nagana přidat vítězství ve Stanleyově poháru. "Při lednovém přestupu z Chicaga jsem byl šťastný, že jdu do týmu s nadějí na play-off, teď je tu ale jedinečná šance zvednout pohár nad hlavu," říká Špaček, jenž by se po Jágrovi a Šlégrovi stal třetím českým hokejistou v tzv. Triple Gold Clubu. Vedle něj mohou kdosavadním 18 členům přibýt i další dvě esa Oilers, obránce Pronger a útočník R. Smyth.

"Hrajeme celou vyřazovací část s obrovským odhodláním, ale musíme udělat i ten poslední krok, jinak by ta předchozí vítězství ani neměla smysl," tvrdí Špaček, jenž má v letošním play-off bilanci 3+6, ale v posledních dnech překonával chřipku. "Místo oslav postupu jsem ležel naprosto vyčerpaný v posteli, zvedla mne až vitamínová injekce," říká obránce, jenž přestěhoval rodinu na závěr sezóny do hotelu, protože mu vypršel termín pronájmu bytu.

Dvořák hledá střeleckou sebedůvěru

Dvořák zažil finále Stanley cupu už před deseti lety, tenkrát v osmnácti ale v dresu Floridy moc šancí nedostal. Nyní patří už ke stabilním hráčům Edmontonu, trápí ho však nulová produktivita v letošním play-off.

"Chtěl bych gólem nebo alespoň povedenou přihrávkou pomoci týmu, zatím ale hledám střeleckou sebedůvěru. Snad to přijde právě ve finále," doufá útočník, jenž s bolavým kolenem vynechal osm zápasů v bojích o Stanley cup.

V základní části NHL dal Dvořák jen osm branek a hrozí mu, že poprvé za oceánem nedá alespoň deset branek v sezóně. Trenér Craig Mc Tavish ho chválí za hru v oslabení, oceňuje i jeho bruslařské schopnosti, ale také cítí, že gólové prosazení tomu schází.

"Dvořák umí hrát skvěle pozičně, je až neuvěřitelně obětavý a přináší týmu novou energii. Pokud se mu právě ve finále podaří najít střeleckou mušku, bude hvězdou," podotkl kouč Edmontonu, jenž ještě jako hráč zažil poslední triumf Oilers.

Reklama

Související témata: