Hlavní obsah

Šťastný Kaberle se vrátil domů přes Jamajku

PRAHA

Střelec vítězného gólu rozhodujícího utkání hokejového Stanley cupu je konečně doma. Obránce Caroliny Hurricanes František Kaberle dorazil ve čtvrtek jako poslední z pětice českých finalistů NHL. S šestihodinovým zpožděním, ale usměvavý a s novou čtyřletou smlouvou v kapse.

Článek

Pár dnů po velkolepém triumfu si připadal jako v divokém snu. "Těch hodin, co jsem naspal, vážně moc nebylo," culil se Kaberle, který si pak s rodinou dopřál pár dní v Karibiku. "Byli jsme na Jamajce. Čtyři dny jsme se jen cachtali ve vodě. Dceři se to ohromně líbilo."

Přílet do Prahy ale provázely průtahy. Kvůli závadě odstartovalo letadlo z Raleighu o dvě hodiny později a tříčlenná rodina tak nechytila let do Česka. "V New Yorku si nás ČSA přehazovaly s Deltou. Pak nám řekli, že mají volná místa až za týden. Tak jsem se sebral, šel do Lufthansy a letěli jsme přes Německo. Nic příjemného, když máte s sebou devatenáctiměsíční dítě," zareptal si na služby aerolinek Kaberle.

Kamarádi čekají

Dvaatřicetiletý hokejista tuší, že ho velkolepé oslavy neminou ani doma. Na Kladně už se těší všichni. Fanouši i bývalí spoluhráči úspěšného obránce. První přípitky měly padnout už ve čtvrtek večer. "To nechci komentovat," šibalsky se ošíval držitel Stanley cupu.

Do Česka by nejprestižnější hokejová trofej vesmíru měla dorazit začátkem srpna. "V kabině jsme se domluvili s kluky z Evropy a řekli si data, která nám vyhovují. Takže pohár tu bude někdy na začátku srpna. Nejdřív ho bude mít den Pepa Vašíček a pak se na čtyřiadvacet hodin dostane ke mně."

Kaberle si už promýšlel, jak oslavy pojme. "Žádná velká divočina, do bazénu s pohárem skákat nebudu. Ale uvidíme, jak se to vyvrbí," nechával si rezervu. V zamýšleném scénáři má hrát velkou roli i kladenský klub, kde Kaberle hokejově vyrostl. "Chtěl bych Stanleyův pohár ukázat na co možná největším počtu míst spoustě lidí. Až potom přijde druhá fáze s kamarády. Škoda, že trofej půjčují jen na tak krátkou dobu."

Šílení fanoušků

Do Prahy přiletěl Kaberle pečlivě oholený, ačkoli celé play-off se z pověrčivosti nechal zarůstat mužným vousem. Spoluhráč z Caroliny Mike Commodore přitom nechal své ostříhané vlasy a vousy vydražit. "Já byl hlavně rád, že jsem to druhý den po vítězství shodil a udělal radost malé, která nějak nemohla pochopit, co to mám na tváři."

Carolina není šampiónem, který by se herně našel až v play-off. I základní část prolétl jako hurikán. "Bylo zajímavé sledovat, jak se nám v hale postupem času zvedají návštěvy. Ze začátku chodilo kolem dvanácti tisíc lidí a při finále byla narvaná po strop. Co fanoušci vyváděli, bylo neuvěřitelné. I lidi, co o hokeji nic nevěděli, tak začali koukat na každý zápas."

Rodinná sbírka Kaberleových nyní dosáhla úctyhodných rozměrů. Dvě zlata ze světových šampionátů má otec František, stejnojmenný syn pět zlatých z MS i Stanley cup a další potomek Tomáš zlato z loňské Vídně. "Až brácha skončí kariéru, tak si pěkně sedneme a budeme porovnávat," řekl favorit rodinného klání.

Reklama