Hlavní obsah

Malkin chce do NHL, Rusové jej ale nehodlají pustit

PITTSBURGH

Jevgenij Malkin se s největší pravděpodobností neobjeví v nové sezóně mezi hvězdami NHL. Jeden z nejtalentovanějších hokejistů současnosti, patřící do stejné úrovně jako Alexander Ovečkin nebo Sidney Crosby, totiž asi bude muset zůstat doma v Rusku. Jednak jeho odchodu do zámoří brání platná smlouva s Magnitogorskem a pak také neuzavřená dohoda mezi NHL a ruským svazem.

Článek

Ruská strana se totiž ve středu znovu odmítla podepsat pod dohodu mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL o odchodu hráčů do slavné soutěže. Ruští hokejisté pod smlouvou v klubech ruské superligy tak mohou odejít do NHL pouze po dohodě s jejich ruskými zaměstnavateli a ti je rozhodně nebudou pouštět levně. V případě Malkina údajně Magnitogorsk požaduje odstupné kolem dvou miliónů dolarů.

Malkina draftoval v roce 2004 jako druhého celkově Pittsburgh a vlastní tak na něj hráčská práva pro zámoří. A Penguins rozhodně nepatří ke klubům, které si mohou dovolit rozhazovat milióny za hráče, který ještě nikdy nevkročil na led NHL. I přesto, že o Malkinově talentu není pochyb.

Malkin nechce zůstat

Dvacetiletý útočník už ale svým talentem nehodlá mrhat v ruské superlize. "Hodlám na 95 procent odejít do zámoří, i když vím, že Magnitogorsk hodně chce abych zůstal. Jenže já chci hrát v nejsilnější soutěži na světě. Dave King (trenér Magnitogorsku) sice tvrdí ať mám trpělivost, jenže to říkal i před rokem. Já cítím, že je teď pravý čas odejít do Pittsburghu," nechal se Malkin slyšet ve čtvrtečním vydání deníku Sport-Express.

Jeho agent Don Meehan nyní s vedením Penguins usilovně pracuje na tom, aby Malkina dostal za oceán. A chytá se každé možnosti, například spoléhá na výklad ruského zákoníku práce, že každý zaměstnanec má údajně právo opustit své zaměstnání, pokud o tom dá svému zaměstnavateli vědět s dvoutýdenním předstihem.

Reklama

Související témata: