Hlavní obsah

Oslavy Stanley Cupu v Česku byly v režii Vašíčka

PRAHA

Slavný Stanleyův pohár v pátek pobyl druhý den v Česku. Po čtvrtečních oslavách obránce Caroliny Hurricanes Františka Kaberleho ho na 24 hodin dostal útočník Josef Vašíček, který ho ukázal hokejovým fanouškům v Praze a v Havlíčkově Brodu. V sobotu ráno zamíří trofej pro vítěze kanadsko-americké NHL do Švédska.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle (vpravo) a Josef Vašíček se Stanley Cupem

Článek

Vašíček sice již není hráčem Caroliny, jelikož byl po sezóně vyměněn do Nashvillu, ale dnes si znovu užíval v dresu Hurricanes. Pětadvacetiletý centr, juniorský i seniorský světový šampión, převzal ráno oslavy do své režie. Dopoledne absolvoval autogramiádu v Edenu na zimním stadiónu pražské Slavie, jejíž dres oblékal dvě sezóny v mládežnických kategoriích a rok i při nedávné výluce NHL.

"Věděli jsme, že Pepa bude chtít pohár hlavně ukázat doma v Havlíčkově Brodě, ale oslovili jsme ho, jestli by se nezastavil i tady. Je to pěkné hlavně pro fanoušky a mladé hráče, kteří si mohou pohár prohlédnout a vyfotit se s ním. Aby věděli, o co se tam vlastně hraje," řekl novinářům generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička.

Vašíčkova autogramiáda měla začít v devět hodin. Stovky fanoušků, kteří se u Edenu začali scházet již o půl hodiny dříve, ale musely několik desítek minut počkat. Urostlý útočník se s trofejí v rukou na stadiónu objevil později. Zavinil to prý parťák Kaberle. "Měli jsme to naplánované dobře. Vstali jsme, jak jsme měli, ale volal nám František, takže jsme se u něj museli zastavit. Proto to maličké zdržení," vysvětloval Vašíček. V rohu dělal bábovičky

V Havlíčkově Brodě ho odpoledne nadšeně přivítalo zaplněné náměstí. Jeho trenér z dětství František Strašil si přitom vzpomněl, že Vašíčkova hokejová kariéra nezačala zrovna slavně. "Při náboru do přípravky se všichni ostatní snažili, a Pepa si zatím v koutku kluziště dělal ze sněhu bábovičky," řekl kouč za všeobecného veselí.

"Jsem rád, že mohu splnit slib, že jednou přivezu ukázat Stanleyův pohár do Havlíčkova Brodu," řekl Vašíček divákům, kteří ho odměnili potleskem. Zisk poháru je pro něj zatím největším sportovním úspěchem. "Splnil se mi sen z dětství, kdy jsme chodili hrát denně před barák," dodal. Počítá však s tím, že vyhrát Stanley Cup podruhé bude mnohem těžší než letos. V Nashvillu se chce hlavně dobře uvést a získat stabilní pozici.

Úspěšného odchovance havlíčkobrodského hokeje přišel pozdravit i jeho trenér z reprezentační dvacítky Jaroslav Holík. "Ve 20 letech už hokej uměl a odevzdával mu všechno," ocenil Holík svého bývalého svěřence. K vítězství ve Stanleyově poháru je podle slavného hokejisty potřeba vedle strašné fyzické dřiny i trocha štěstí. "Už před lety jsem ale věděl, že Pepa bude v NHL dobrej," dodal.

Vašíček i Kaberle se na radnici zapsali do pamětní knihy a dostali vedle drobných dárků i polibek od starostky Jany Fischerové. Oba hokejisté působili po čtvrtečních oslavách v Kladně unaveně. "Nechtějte vědět, kdy jsme šli spát, ale sami vidíte, jak vypadám," usmíval se Kaberle. Vašíček přitom celý čtvrteční program neabsolvoval. "Šel jsem si lehnout kolem druhé hodiny. Přece jen jsem musel dnes vstávat o půl osmé," řekl Vašíček, který přivezl pohár ukázat také do Ledče nad Sázavou a Světlé nad Sázavou.

Po oslavách a autogramiádě na havlíčkobrodském náměstí je čekalo ještě fotografování s mladými hokejisty a další autogramiáda na stadionu v Kotlině. V noci pak přijde další oslava v klubu Metro. "Bude to podobné jako v Kladně. Franta je v Brodě poprvé, tak mu ukážu, jak u nás slavíme," slíbil Vašíček.

Reklama