Hlavní obsah

Z příchodu Jágra do týmu je u vytržení: Šílené, když si uvědomím souvislosti

Calgary/Praha

Oba byli draftováni do NHL v roce 1990, Jaromír Jágr z pátého místa Pittsburghem, on přišel na řadu o čtrnáct voleb později, když po něm sáhl Winnipeg. Jenže zatímco pětačtyřicetiletá česká legenda se nyní chystá už na svou 24. sezónu v nejlepší hokejové soutěži světa, o měsíc mladší někdejší vynikající útočník Keith Tkachuk s hokejem praštil už před sedmi lety. Přesto se nyní Jágr s Tkachukem sejde a budou válet za Calgary. Ne však s Keithem, nýbrž jeho devatenáctiletým synem Matthewem.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr a Matthew Tkachuk v lednovém souboji Floridy s Calgary. Teď jsou v NHL spoluhráči.

Článek

Když se Matthew v roce 1997 narodil, měl už Jágr na svém kontě 667 bodů v NHL, dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu i jednu Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování.

„Šílené, když si uvědomím ty souvislosti. Jágr byl nejlepší hráč NHL a vyhrával poháry v době, kdy jsem ještě ani nebyl na světě," kroutil hlavou útočník Matthew Tkachuk jen pár minut poté, co se dozvěděl tu novinu, že Jágr má namířeno do Calgary.

„Je vzrušující, že takový hráč nyní přichází k nám. Všichni jsme slýchali příběhy o tom, jaká je to legenda, a jsem nadšený, že teď to budu mít z první ruky," nemůže se Tkachuk dočkat, až se s nejproduktivnějším Evropanem v dějinách NHL potká v jedné šatně.

A rozhodně není sám, kdo je ze spojení Jágra s Flames u vytržení. „Celý svůj život jsem k němu vzhlížel. Je skvělé mít ho v týmu a moc se těším, že si s ním budu moct zahrát," říká jednadvacetiletý forvard Sam Bennett.

Calgary před novou sezónou získalo do svých řad gólmana Mikea Smithe nebo obránce Travise Hamonica, příchod Jágra nyní podle útočníka Plamenů Michaela Frolíka ukazuje, že tým má velké ambice.

Mějte s Jágrem trpělivost, apeluje Versteeg

„Je to znamení, jak vážně to myslíme. Chceme dosáhnout velké věci, zkušenější hráč než Jágr v NHL neexistuje. Ve svém věku by mohl být pro mnoho hráčů jejich otcem. Když ale vstoupí do kabiny, máte k němu obrovskou úctu. Je to velký hráč," smeká před svým krajanem a rovněž kladenským odchovancem Frolík.

Jágrův příchod těsně před startem soutěže se velmi podobá tomu, který loni zažil kanadský útočník Kris Versteeg. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Chicagem se totiž k Plamenům připojil jen den před prvním ostrým zápasem. I proto nyní na všechny apeluje, aby měli s Jágrem zpočátku trpělivost.

„Znám to z vlastní zkušenosti, zpočátku jsem se necítil úplně pohodlně. Potrvá pět až sedm zápasů, než poznáte (spoluhráče) a přenesete to i na led. Ale Jágr už hrál na spoustě adresách, takže si rychle zvykne. Vím, jak těžké bylo proti němu hrát, strašně špatně mu jde vzít puk. Proto jsem moc rád, že ho teď máme mezi sebou," těší Versteega.

Řeči o tom, že Jágr už za ostatními rychlostně zaostává, nebere. „Ne každý musí být rychlý. Když totiž oproti ostatním dokážete myslet dopředu, stejně na ně máte náskok. Když si dáte dohromady Jágrovo hokejové myšlení s krytím puku, vyjde vám, že se nemusí tolik honit za kotoučem," uvědomuje si jednatřicetiletý Kanaďan.

Reklama

Související témata: