Hlavní obsah

Až posvátný úžas z Jágra mizí. I 68 už je v kabině Calgary terčem vtipů

Calgary/Praha

Když před měsícem do Calgary přicházel, snad všichni hráči Plamenů byli u vytržení. Vždyť mít mezi sebou nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL, jednoho z nejlepších hokejistů historie, se nepoštěstí každému. Někteří však zároveň přiznávali, že nevěděli, jak k Jaromíru Jágrovi s ohledem na to, co ve své kariéře dokázal, přistupovat. Přehnaný respekt je však dávno pryč. A pětačtyřicetiletá legenda už je v šatně i terčem žertů.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr v centru zájmu fanoušků Calgary.

Článek

„Přijde mi, že čím dál víc kluků se pokouší o vtipy na jeho účet. Třeba já to zkouším minimálně jednou denně," říká pro Calgary Sun gólman Flames Eddie Läck.

„Vím, že toho v hokeji dokázal strašně moc, ale jednou je prostě součástí šatny, tak ho beru jako každého jiného spoluhráče. Nemám žádný filtr, snažím se být sám sebou, ať je okolo mě kdokoliv," pokračuje druhý brankář týmu.

„Vlastně to byla docela rychlá přeměna," tvrdí obránce Matt Bartkowski, který se s Jágrem v jedné šatně potkal už během výlukou zkrácené sezóny 2012/13 v Bostonu. „Každý z nás má (k Jágrovi) úctu, starší hráči možná ne tak obrovskou. Ale trvalo snad jen den, než jsme ho poznali, začali s ním mluvit a zjistili, že má rád vtípky. A říkáte si: vždyť on je tu, stejně jako my, od toho, aby hrál hokej. Není to tak, že je bůh, který se tu prochází," odmítá Bartkowski.

Gulutzan: Netouží po tom, aby se před ním někdo klaněl

I kouč Plamenů Glen Gulutzan pozoruje, že přístup k Jágrovi v šatně se mění. Mladší hráči už se občas nebojí si z Jágra vystřelit. „Takový ten až posvátný úžas z jeho přítomnosti už mizí. A on ho stejně ani neměl rád. Možná si dokonce sám přeje, aby si ho kluci začali trochu dobírat. Pořád je to hokejista, takže netouží po tom, aby se před ním někdo klaněl. A to se neděje," soudí trenér, který má pro Jágra, jenž se do sestavy vrátil ve středu po šestizápasové pauze způsobené poraněnými třísly, jen slova chvály.

„Má rád srandu, je pozitivní, zábavný a kluci si to uvědomují. Je dobrý parťák, chce vyhrávat a záleží mu na spoluhráčích," neuniklo Gulutzanovi.

A nejen hráči Jágra popichují. Svědčí o tom i několik dní stará příhoda, když hráči trénovali v Stampede Corral. Tedy aréně, v níž Calgary hrálo své domácí zápasy do roku 1983, než byl otevřen současný stadión Scotiabank Saddledome. „Hej, Jags, kolik zápasů už si tady odehrál?" začal na kladenského odchovance hulákat asistent trenéra Martin Gelinas.

Gaudreaua Jágr uzemnil

Právě Jágrův věk je vděčným tématem vtipů. A dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s tím nemá problém. „Taky už jsem se do něj párkrát pustil. Tedy začal s tím on, tak jsem mu to hned vrátil. Ale nevím, jestli bych to odstartoval já," usmívá se Bartkowski.

„Lakmusovým papírkem, že jste na tom jako tým dobře, je, když takhle začne každý štěkat na každého. A přesně to teď slyším. Když jste starší jako Jaromír, a kluci si začnou z vašeho věku utahovat, a vy jim to vracíte, pak víte, že je to v pohodě," pochvaluje si atmosféru v týmu generální manažer Brad Treliving.

Ani Jágr se nedrží stranou, a když má příležitost popíchnout své spoluhráče, rád toho využije. Když Johnny Gaudreau na začátku října vstřelil Winnipegu gól a přidal i tři asistence, čímž vyrovnal své bodové maximum v jednom zápase, Jágr se jen ušklíbl. A talentovaného útočníka uzemnil tím, že jeho rekordem je bodů sedm. „A to jsem navíc ani nehrál ve třetí třetině," chechtal se.

Stejně jako zbytek kabiny, která Jágra bezproblémově přijala. „Říkáme mu G.O.A.T (zkratka Greatest of All Time, tedy Nejlepší všech dob). Je s ním legrace. Trošku jsme mu dělali potíže, ale to kvůli tomu, že je jedním z nás," uzavírá asistent kapitána Troy Brouwer.

Reklama

Související témata: