Hlavní obsah

Pro inline hokejisty bylo klíčem ke zlatu semifinále s Kanadou

PRAHA

Čeští inline hokejisté v pondělí přivezli domů zlaté medaile z mistrovství světa organizace FIRS ve španělském Bilbau. Na turnaji vyhráli všech šest utkání a klíčem ke zlatu byla především vyrovnaná semifinálová bitva s Kanadou. Při své dvanácté účasti z celkově třinácti světových šampionátů slavili čeští hráči po čtyřech stříbrech a čtyřech bronzech z minulých let triumf.

Článek

"Naše výkony na turnaji gradovaly. I když zápasy ve skupině s Kanadou a Španělskem byly výsledkově poměrně jasné, nabylo to tak jednoduché. Klíčový zápasem bylo semifinále s Kanadou, kdy jsme inkasovali laciné a nešťastné branky, ale pak jsme soupeře přestříleli," řekl ČTK trenér Jiří Suhrada.

Právě Kanada vyřadila ve čtvrtfinále Spojené státy americké, které byly prokletím českých inline hokejistů. Třikrát z předešlých čtyř šampionátů s nimi Češi prohráli ve finále. "Je těžké říkat, jak by to dopadlo, kdyby Spojené státy nevypadly. O jejich formě ale naznačovala těsná výhra nad Francií a porážka se Švýcarskem, které hrálo na turnaji velmi dobře. Věřím, že bychom letos USA porazili," řekl Suhrada, jehož výběr po dvou druhých místech za sebou tentokrát ve finále zdolal Švýcarsko 5:2.

Vedení týmu dávalo najevo už před turnajem, že má pohromadě nejlepší výběr v historii. I to i přesto, že se nemohli nakonec zúčastnit například útočník Aleš Hemský hrající v NHL za Edmonton či brankář Dušan Salfický, nová posila ruského Nižného Novgorodu. Ze známých jmen ale vytvořili kostru mužstva beci Karel Rachůnek, jenž během turnaje vyřešil i svou nejbližší hokejovou budoucnost a zamířil z New Yorku Rangers do New Jersey, a Rostislav Klesla z Columbusu.

"Musím pochválit celý kolektiv. Oba brankáře Štůralu a Altrichtra a hráče v poli. Osobnostmi byli Rachůnek, Klesla, Vozdecký, ale v každém zápase se prosazoval někdo jiný a prosazovali si všichni," zdůraznil Suhrada. Ví, že za rok bude těžké titul obhájit. "Doufám, že zlato pomůže inline hokej ještě zpopularizovat a dostane se více do povědomí veřejnosti. Za dva týdny se hraje i první světový šampionát juniorů a věřím, že máme i spoustu šikovných mladých hráčů," dodal trenér.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko