Hlavní obsah

Fical kdysi za Vary hrával, vrátil se jako Němec

KARLOVY VARY

V Karlových Varech kdysi Petr Fical strávil jedny z posledních okamžiků své hokejové kariéry v Česku. Po sezóně 1997-98 ale odešel do Německa a postupně se vypracoval až do národního mužstva. Teď už má na kontě šedesátku zápasů jako reprezentant Německa a ve čtvrtek se v červenožlutém dresu opět objevil ve Varech, když nastoupil v přípravném utkání proti své někdejší vlasti.

Článek

"Akorát je to deset let, co jsem tu hrával za místní klub," vyprávěl po utkání perfektní češtinou rodák z Jindřichova Hradce, který byl i u "slavné" výhry Německa nad Českem během posledního mistrovství světa v Moskvě. Další výhry nad Českem se dočkal ve středu v Ústí nad Labem, ve druhém přípravném utkání už se ale domácí tým porazit nenechal.

"Chtěli jsme předvést dobrý výkon jako ve středu, ale tentokrát se to moc nepodařilo," smutnil po porážce 2:4. O den dříve Němci stejným výsledkem Čechy porazili, ale žádné uspokojení se prý v německé šatně nekonalo. "To není v německé povaze, vždy jdeme do zápasu naplno. Z toho posledního utkání se musíme ponaučit," tvrdil 29letý útočník Norimberka.

Česko už je pro něj minulost

Němci prohrávali už 1:3, až v samotném závěru dokázali vstřelit druhý gól, když se na poslední dvě minuty postavil do české branky Lukáš Mensator. "Ani nás to nijak nepřekvapilo. Byl to hráč Karlových Varů, tak dostal šanci. My hráli až do konce, ať byl v bráně kdokoli," nepřipouštěl Fical, že by jeho spoluhráče nasazení nového brankáře nějak vyvedlo ze soustředění.

Mensatora si přáli v brance karlovarští fanoušci, dlouho neúnavně vyvolávali jeho jméno. Možná kdyby Fical v Čechách zůstal a dál působil v Karlových Varech, mohl být miláčkem místních tribun právě on. "Tímhle se nezabývám, to už je minulost. Teď jsem Němec a hraju za Německo. Já už myslím jinak, jsem v Německu spokojený, a jsem rád za každý zápas, který za něj mohu hrát," odmítal podobné úvahy.

Přišla alespoň sestra

Coby reprezentant Německa se do Čech v mezistátním utkání podíval poprvé, podporu rodiny či známých však v publiku nenašel. "Bohužel tu nikdo nebyl, rodiče nemohli přijet kvůli práci. Ale sestra, která žije v Praze, by měla přijít na zápas proti Slavii" připomněl Fical páteční přípravný zápas svého klubu v Čechách. Proto se také nevracel s německým týmem, ale v pátek se spoluhráči z Norimberka mířil do Prahy. "Pro nás to bude dobrá příprava na turnaj v Mnichově," dodal. Norimberk nakonec porazil v Praze Slavii 3:2.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Třinec - Pardubice 3 : 0 44. min Živě
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 přestávka Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko