Hlavní obsah

Hokejisté Sparty se pokusí uspět na evropské scéně

PRAHA

O důstojnou reprezentaci českého hokeje se bude snažit pražská Sparta na Poháru evropských mistrů v Petrohradu.

Článek

Už ve čtvrtek hodinu po poledni našeho času tam hraje v Hlinkově divizi s finským Oulu a zítra ji ve stejnou dobu čeká švýcarský Davos. „Neradi bychom se vraceli se dvěma porážkami jako minulý rok, určitě nás nikdo ale nepovažuje za favorita. Vlastně můžeme jen překvapit, naším jediným přáním je odehrát to se ctí,“ uvažuje trenér František Výborný, jehož před odletem do Ruska postihlo úmrtí v rodině.

Repríza Pražanů

„Nechci mluvit o cílech na turnaji, chceme se hlavně vrátit s dobrou pohodou do finiše extraligy,“ doplňuje asistent Marian Jelínek s tím, že Sparta je jediným klubem reprízujícím loňskou účast na Super six: „To je pro nás cenné, už víme, do čeho jdeme, i když ofenzívní síla týmu je oproti minulému ročníku menší. Možná představíme hráče s menší mírou talentu i nezkušené na mezinárodní scéně, ale na druhé straně bude záležet, jak se k turnaji postaví.“

Se Spartou neletěli tři dlouhodobí marodi. Centr Nedvěd musí ještě týden léčit zraněný kotník, Zelenku nepustí na led třísla a zdravotně fit není ani další útočník Vondráček.

Sivka i náhradního brankáře Štefla trochu limitují bolesti zad a s příznaky virózy bojuje i střelec Petr Ton, který se přitom na čtvrteční souboj s Oulu moc těší: „Před lety jsem tam působil, stále jsem v kontaktu s bývalými spoluhráči i lidmi z klubu, chtěl bych se předvést.“

Sparta naskočí do prestižních bojů na evropské scéně rovnou z vyčerpávajícího extraligového kolotoče. „Čekají nás daleko kvalitnější týmy než v domácí soutěži, i proto by to chtělo pár dní pauzy, ale bohužel ji nemáme, tak do toho musíme naostro. Záznam hry Oulu přivezl z Finska generální manažer Bříza, čeká nás hodně těžké utkání,” uvažuje Výborný, jenž nečeká emotivní souboj jen proto, že ve čtvrtek budou v týmu soupeře i exsparťané Broš s Kratěnou. „Jsou to oba rozumní kluci, i když hrát proti nedávným spoluhráčům pro ně jistě bude prestižní.“

Osm krajánků

Na Super six se představí i osm českých krajánků. V Oulu to vedle zmíněné dvojice bude i obránce J. Novák. S Magnitogorskem se pokusí nadvládu ruských klubů z předchozích tří let prodloužit tandem útočníků Marek–Kudrna.

Za Slovan Bratislava nastupují obránci P. Pavlas a Srdínko, za Davos při Tatíčkově zranění hraje Marha, a tak pouze v MoDo nenajdete Čecha. Do nedělního finále postoupí vítězové divizí, odměna za triumf činí 400 tisíc franků.

Program Evropského poháru mistrů v Petrohradu – Hlinkova divize, vždy ve 13 h, čtvrtek:
Sparta–Oulu, pátek: Sparta–Davos, sobota: Oulu–Davos. Ragulinova divize, vždy v 16.30 h, čtvrtek: Magnitogorsk–MoDo, pátek: MoDo–Slovan, sobota: Magnitogorsk–Slovan. Neděle v 16.30 h: finále.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko