Hlavní obsah

Janecký a jeho hvězdy podpořili v benefici charitu

PARDUBICE

Dva roky po rozlučce s kariérou opět bavil Otakar Janecký se svým výběrem současných i bývalých hokejových osobností fanoušky v pardubické ČEZ Aréně. V benefičním utkání ani ne z poloviny zaplněná hala sledovala umění někdejšího parťáka Wayna Gretzkého Jariho Kurriho, ale i současné české hvězdy Patrika Eliáše, Martina Erata, Martina Straku či Marka Židlického nebo bývalé reprezentanty v čele s trojnásobným vítězem Stanley Cupu Jiřím Hrdinou.

Článek

Důležitější než vítězství Hvězd Otakara Janeckého nad All Stars týmem 7:6 po samostatných nájezdech byl účel zápasu. Organizátoři věnovali 50 tisíc korun na speciální základní školu Svítání a stejnou částku na Dětský fond OSN (UNICEF). Šeky slavnostně předali v druhé třetině Janecký a jeho malý syn David. "Chtěl bych poděkovat Otovi Janeckému a městu Pardubice za podporu této organizace," prohlásil při ceremoniálu Eliáš. Hvězda New Jersey je totiž vyslancem dobré vůle UNICEF.

V té době už diváci viděli osm branek a na úplný úvod představení bubeníků ze Svítání, předcházející nástupu hráčů na led. Fanoušci při něm aplaudovali a možná jim ani nevadilo, že z dříve avizovaných chyběli například Teemu Selänne, Esa Tikkanen, Aleš Hemský a Martin Ručinský.

Umění převáděly různé generace. Osmačtyřicetiletý Kurri, jehož sesadil z pozice nejproduktivnějšího Evropana NHL až Jágr, prokázal svůj přehled v 8. minutě, kdy přihrávkou na najetého Nilssona pomohl rozjet zaseklý brankostroj. Janeckého výběr třikrát vedl, výběr All Star zafinišoval v závěrečné třetině, ale vedení neudržel, jak to v exhibicích bývá. Příznivci si mohli vychutnat ještě nájezdy a při nich byli úspěšní jen "domácí" Eliáš a Janecký.

Každoroční tradice

Z benefice by se měla stát každoroční tradice. "Myslím si, že to dopadne. Všechny začátky jsou těžké a věřím tomu, že příští rok budeme vědět, o co jde. Všechno se dá dělat lepší," řekl po utkání novinářům Janecký. Mrzelo ho, že někteří hokejisté, například Selänne, nakonec nepřijeli. "Ale co není letos, může být příští rok."

Někteří hráči, kteří se exhibice nezúčastnili, usměvavému útočníkovi "zavařili" i na ledě. Musel totiž hrát v obraně proti útoku Petr Průcha, Martin Straka, Jakub Kindl. "Ještěže mám zkušenosti, jak to dostal Stráča, mazal jsem dozadu," smál se Janecký, který plánuje v budoucnu hvězdnější obsazení zápasu. "Jari Kurri a Curt Lundmark mi budou pomáhat s tímhle projektem. Doufám, že seženeme víc hráčů z Finska, Švédska, budeme se snažit i z Ruska a Kanady, hlavně z Česka."

Asi čtyři tisíce příznivců v hale pro deset tisíc diváků jej potěšily. "Nečekal jsem ani tolik lidí. Je to blbej čas, kdy je olympiáda a byl taky Jágr Tým. Jsem spokojenej a nadšenej, diváci byli úžasní," řekl.

Zápas si užil i Eliáš. "Spěchal jsem sem z beachvolejbalového turnaje v Praze. Ten mi dal zabrat, nohy jsem opravdu cítil, ale byl to skvělý večer se skvělým důvodem. Užili jsme si to. Poprvé jsem si zahrál proti hráčům, které jsem jako malý kluk sledoval a obdivoval v televizi. A třeba Ota Janecký patřil k nejoblíbenějším hráčům mého táty," řekl dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Hvězdy Otakara Janeckého - All Stars 7:6 po sam. nájezdech (3:1, 2:2, 1:3)
Branky: 8. a 16. Nilsson, 18. Erat, 36. Zadina, 39. Mudroch, 57. Eriksson, rozhodující sam. nájezd Eliáš - 8. a 45. Průcha, 26. a 49. Kindl, 29. Vlk, 47. M. Straka.
Hvězdy Otakara Janeckého: Ketterer, Nurminen - Pácal, Janecký, Mečiar, Mudroch, Eriksson, Kurri, Veber - Čaloun, Eliáš, Erat - Zadina, Pospíšil, Hosták - Tormanen, Nilsson, Lehterä. Trenéři: Curt Lundmark a Dick Karlsson.
All Star: Salfický, A. Svoboda - Židlický, Kučera, Gudas, Duben, D. Kadlec, Stavjaňa - Průcha, M. Straka, Kindl - Benda, Kovařík, Haščák - Žemlička, Hrdina, Vlk - Kysela. Trenér: Pavel Marek.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko