Hlavní obsah

Slovenští junioři chtějí po semifinálové prohře bronz, palce jim drží celý národ

OTTAWA

Blízko dalšímu překvapení byli slovenští hokejisté do dvaceti let na mistrovství světa v Ottawě. V semifinále ještě ve třetí třetině drželi vedení 2:1 nad Švédskem, nakonec však odešli poraženi 3:5. Po předchozím vítězném čtvrtfinále s Američany chyběly Slovákům v závěru síly, což rozhodlo o postupu Seveřanů do finále turnaje.

Článek

"Chtěli jsme zápas vyhrát jako s Amerikou. Nechybělo mnoho a povedlo se nám to," řekl trenér slovenského celku Štefan Mikeš po zápase novinářům. "Neudrželi jsme vedení, klukům nemohu nic vyčíst. Dělali vše pro vítězství, ale odešly nám síly. Zápas s Amerikou na nás zanechal fyzické stopy. Švédové nás jednoduše přebruslili, neměli jsme síly to otočit," zhodnotil Mikeš semifinálové utkání.

Slováci hráli dlouho povedený zápas jako v sobotu proti celku Spojených států. Drželi vedení, působili organizovaně. Soupeř, který do semifinále postoupil přímo ze základní skupiny, takže byl odpočinutější, byl sice opticky aktivnější, ale jen s obtížemi se dostával do slovenské třetiny.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/142589-juniori-svedska-a-kanady-si-po-infarktovych-semifinale-zahraji-o-titul.html" target="_blank">Více se o semifinalových zápasech dočtete zde.</a></td></tr></tbody>

"Chtěli jsme hrát na rychlé brejky a střílet góly v přesilovkách. V první třetině jsme dobře drželi střední pásmo. Pak jsme byli statičtější a tolik jsme jim nevzdorovali. Naše hra byla však dobře organizovaná. Na tom jsme postavili strategii - na reálném zhodnocení možností a využití předností," řekl Mikeš.

Dokud jeho svěřencům nezačaly docházet síly, dokázali držet se soupeřem krok. "Kdybychom za stavu 2:1 vsítili ještě jeden gól, tak bychom to dotáhli do vítězného konce," věřil trenér Slovenska.

Podle brankáře Jaroslava Januse rozhodla skutečnost, že Švédsko šlo do utkání odpočinuté, protože mělo dva dny volna navíc. "Přestali jsme hrát ve třetí třetině, oni nám dali góly a zlomili nás. Po dvě třetiny to byl podobný zápas jako v semifinále s Amerikou," řekl reprezentační gólman Slovenska.

Proti Rusku nemají co ztratit

Slováky nyní čeká boj o třetí místo proti Rusku. "Musíme si odpočinout a přestat dělat individuální chyby. Bude to těžší zápas jak proti Švédům, ale my se dáme do kupy a pokusíme se vyhrát. Nemáme co ztratit, nehrajeme pod tlakem. Můžeme jen překvapit," odhodlaně prohlásil Janus.

Střelec dvou slovenských gólů Tomáš Tatár byl po utkání smutný, litoval ztraceného vedení v průběhu třetí třetiny. "Bohužel jsme to nedotáhli. Prohráli jsme, ale musíme se zvednout a jít do posledního zápasu, abychom urvali medaili," řekl Tatár. Hráči si navíc podle něj dobře uvědomují, jak je doma podporují fanoušci. "Celé Slovensko nám drží palce, všichni to víme. Hrajeme za celý národ. Snad přivezeme aspoň bronz," přál si slovenský talent.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko