Hlavní obsah

Prasečí chřipka zabíjí i mladé hokejisty. Viru podlehl 13letý chlapec

OTTAWA/PRAHA

Mezi nejvíce rizikové skupiny, které mohou viru "prasečí" chřipky H1N1 podlehnout, se řadí těhotné ženy, malé děti, lidé s oslabenou imunitou - ale hokejisté? Ti bohužel také, v Kanadě již mají jednu oběť. Začátkem listopadu podlehl viru 13letý hráč Evan Frustaglio. Obávaný virus měl v těle i český bek Ladislav Šmíd, jenž se už vyléčil.

Článek

Středa byla pro rodinu Frustagliových přesmutným dnem. Otec musel pohřbít syna, mladého třináctiletého Evana, jenž měl celý život před sebou, ale na to se zákeřný virus H1N1, který straší celý svět, neptal. "Skutečně mě udivilo, že Evanova smrt chytla národ za srdce a snad najdeme odpovědi na chorobu, která si navlékla tvář mého syna," řekl ve středu po pohřbu Paul Frustaglio pro kanadský list National Post.

"Musíme být silní a nenechat se porážkami skolit, stále se musíme učit, jak proti viru, který si vzal mého syna, bojovat," prohlásil Frustaglio, jehož syn ještě před smrtí absovoval víkendový turnaj. Náhlá smrt mladého hráče dala viru lidskou tvář a přinutila lidi z celé země trávit několik hodin čekáním ve frontách na vakcínu.

"Ačkoli jsou sportovci považováni za vysoce rizikovou skupinu pro přenos viru, protože jsou v blízkém kontaktu s ostaními hráči, hodně cestují a vystupují na veřejnosti, jen velmi malé procento dostalo vakcínu proti "prasečí" chřipce," citoval deník Globe and Mail prohlášení organizace Maple Leaf pro sport a zábavu.

Aféra s protekčním očkováním

Na druhé straně stojí slova doktora Arthura Schafera. "Sportovci rozhodně nejsou nejvíce ohroženou skupinou," namítl. "Sdílejí sice šatny, ale to děti ve školních třídách také," dodal.

Zároveň v Kanadě vyvstala na povrch aféra s protekčním očkováním hokejistů Calgary, která stála funkci vedoucího pracovníka zdravotní komise kanadské provincie Alberta. "To, co se stalo, mě neskutečně urazilo," citovala agentura AP předsedu komise Kena Hughese. Vyšetřování stále probíhají, ale vedení Flames se domnívá, že nic špatného neprovedlo, protože si údajně o vakcínu zažádalo podle předpisů.

"V době zdravotní krize by nám náš univerzální smysl pro fair-play měl přikazovat, že zdraví si slávou a pěnězi nelze koupit," řekl Schafer. "Ti, kdo tak činí, útočí na jednu z nejzákladnějších hodnot kanadské společnosti," dodal.

V NHL byly doposud zaznamenány tři případy prasečí chřipky. Mezi nakaženými byli i český zadák Edmontonu Ladislav Šmíd a slovenský gólman Colorada Peter Budaj. V Kanadě si už nákaza vyžádala celkem 101 obětí a přibližně 300 dalších lidí je podle agentury AFP v kritickém stavu.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko