Hlavní obsah

Slovensko má v nominaci 17 hráčů z KHL i Pálffyho a Bartoviče

BRATISLAVA

Nejsilnější možnou sestavu pozval na přípravné zápasy s Českou republikou, Běloruskem a Švýcarskem trenér hokejistů Slovenska Ján Filc. V duelech, které budou součástí oslav 80. výročí vzniku hokeje na Slovensku, se představí 17 hráčů z Kontinentální ligy, mezi nimiž nechybí osobnosti jako Jozef Stümpel, Marcel Hossa nebo Richard Zedník.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Útočník Slovenska Zigmund Pálffy

Článek

Ve čtyřiadvacetiletém kádru nechybí ani hvězdný útočník Žigmund Pálffy ze Skalice, jehož návrat do národního týmu po více než čtyřech letech už pro tuto akci potvrdil Slovenský svaz ledního hokeje (SZLH) na konci minulého týdne. Vedle Pálffyho je v kádru ze slovenské extraligy už jen brankář Ján Lašák z Košic.

Jednoho zástupce má také česká nejvyšší soutěž, z které pozval Filc libereckého kanonýra Milana Bartoviče. Naopak neobjevil se útočník Miroslav Šatan, který je stále bez angažmá, ale o jeho zařazení do nominace se spekulovalo.

"Pro nás jsou to poslední zápasové prověrky před zimními olympijskými hrami ve Vancouveru. Chceme proto dát v Košicích a Spišské Nové Vsi prostor hráčům, kteří přicházejí v úvahu pro olympijskou nominaci. Z výběru, který budeme mít na tuto akci k dispozici, by mohlo vzejít až okolo čtrnácti hráčů pro Vancouver," citovaly Filce oficiální internetové stránky SZLH.

Slovensko se nejdříve utká v úterý 15. prosince v Košicích s českým výběrem, který představí s výjimkou jediné hvězdy Jana Marka z Magnitogorsku osm nováčků a další hráče s malým počtem reprezentačních zkušeností. Hlavní kádr se soustředí na následný Channel One Cup v Praze a v Moskvě a sejde se rovněž v úterý.

"Každý má své nominační postupy, ani my jsme se před rokem nedokázali úplně přizpůsobit představám české strany," řekl Filc, který vzal loni v listopadu do Prahy k oslavám sta let českého hokeje podobně nezkušený kádr bez hvězd. "Češi mají v týmu hráče z finské i domácí soutěže. Pro nás jsou zápasy s nimi vždy výzvou a určitě budou pro nás kvalitním soupeřem. Věřím, že výsledek bude z našeho pohledu úplně jiný než vloni," připomněl slovenský kouč debakl 0:7.

Ve čtvrtek 17. prosince se Slováci utkají rovněž v Košicích s Běloruskem a o dva dny později ve Spišské Nové Vsi změří síly se Švýcarskem. V pátek se hraje ve Spišské Nové Vsi také zápas Běloruska se Švýcarskem.

Nominace Slovenska na přípravné zápasy s Českou republikou, Běloruskem a Švýcarskem (15.-19. prosince):
Brankáři: Ján Lašák (Košice), Rastislav Staňa (Čerepovec/KHL),
obránci: Ivan Baranka, Jaroslav Obšut (oba Spartak Moskva/KHL), Dominik Graňák (Rögle/Švéd.), Richard Lintner (Dinamo Minsk/KHL), Peter Podhradský (Barys Astana/KHL), Tomáš Slovák (Jekatěrinburg/KHL), Peter Smrek (Čerepovec/KHL), Martin Štrbák (Balašicha/KHL),
útočníci: Martin Cibák, Branko Radivojevič, Štefan Ružička (všichni Spartak Moskva), Ladislav Nagy, Marek Zagrapan (oba Čerepovec/KHL), Žigmund Pálffy (Skalica), Ľuboš Bartečko (Bern/Švýc.), Milan Bartovič (Liberec/ČR), Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL), Juraj Kolník (Ženeva/Švýc.), Roman Kukumberg (Togliatti/KHL), Peter Sejna (Curych/Švýc.), Jozef Stümpel (Barys Astana/KHL), Richard Zedník (Jaroslavl/KHL).

Reklama

Související témata:
  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko zítra 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko