Hlavní obsah

Jaškin junior zatím o KHL neuvažuje, myslí na českou reprezentaci

PRAHA

Dmitrij Jaškin je sice rodilým Rusem, ale hokej se naučil v Česku a není vyloučeno, že jej brzy uvidíme i v dresu české reprezentace. Syn bývalého obránce Alexeje, jenž byl členem někdejší slavné dynastie hokejového Vsetína, je totiž v hledáčku trenérů českých juniorských výběrů. A v nejbližší době by měl sedmnáctiletý hokejový talent obdržet i české občanství.

Foto: www.hokejkv.cz

Útočník pražské Slavie Dmitrij Jaškin

Článek

"Brzy by měl obdržet české občanství," tvrdí v rozhovoru pro oficiální stránky Kontinentální ligy (KHL) jeho otec Alexej Jaškin. "Trenéři českých juniorských reprezentací se o něj zajímají, navíc splňuje i podmínku, že musí odehrát alespoň dvě sezóny v domácí soutěži," dodal.

Dmitrij začal poznávat krásy naší země už jako několikaměsíční batole, když s rodiči a starším bratrem přesídlili na Valašsko, kde jeho otec začal nastupovat za Vsetín. V jeho dresu pak Alexej Jaškin vybojoval šest mistrovských titulů a ve Vsetíně se hokejovým základům učili i jeho synové. Zatímco 18letý Michail hraje rovněž v obraně za juniorku Vsetína, o rok mladší Dmitrij je útočník a poslední dvě sezóny strávil v juniorském týmu Slavie.

Jeho talentu si všimli dokonce skauti z KHL a v letošním draftu byl vybrán na úplně prvním místě Novosibirskem. O přechodu do prestižní ligy prý ale zatím podle svého otce neuvažuje. "Je příliš brzy uvažovat o KHL. Nejdříve se bude chtít probojovat do prvního týmu Vsetína a teprve potom si stanoví další cíle," tvrdí Jaškin senior.

Rodák z ruského Krasnojarsku přiznává, že Dmitrij se cítí více Čechem než Rusem, azbuka je pro něj spíše cizí jazyk. "Rusky mluví tak na úrovni druhého ročníku střední školy. Je pochopitelné, že umí lépe česky. Vždyť  tady vyrostl a z jeho vrstevníků rusky skoro nikdo nemluví," vysvětluje.

Na svého syna je pyšný, ale neváhá být i přísným kritikem. "Myslím, že už je poměrně kvalitním hokejistou, jen ještě trochu potřebuje zapracovat na bruslení," charakterizuje Dmitrije, který byl donedávna i talentovaným tenistou. "Ve své věkové kategorii patřil mezi pět nejlepších hráčů v zemi, nakonec si ale vybral hokej. Dima je všestranný sportovec," dodal.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko