Hlavní obsah

Sivek se ohrazuje. Kopání do nebožtíka Henyše se nám nelíbí

PRAHA

„Kopání do nebožtíka se nám nelíbí,“ říká agent Michal Sivek na adresu svého učitele Jaromíra Henyše. A je píchnuto do vosího hnízda. Proč? Jaroslav Holík si měl před lety říci o úplatek, když byl trenérem reprezentační dvacítky, aby se obránce Jan Platil dostal do národního týmu, napsal deník Sport. V celé kauze je zmíněno právě i jméno zesnulého agenta Jaromíra Henyše, který „v tom dokázal chodit a uměl se starat o své děti.“

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Útočník Sparty Praha Michal Sivek, když ještě byl profesionálním sportovcem.

Článek

„Není pochyb o tom, že pan Henyš byl člověk, který dělal maximum pro to, aby dokázal ovlivnit rozhodnutí trenérů, případně konečnou nominaci hráčů ať už k zápasu nebo i k tréninku. Koneckonců to je přece práce hokejového agenta," přiznává Sivek a snaží se objasnit celou záležitost dále.

"To, že se nebál pohádat s trenérem a byl často hodně slyšet, patřilo k jeho projevu. Rozhodně si ale jejich přízeň nemusel kupovat a už vůbec ne platit za nominaci jeho hráčů! Tohle obviňování a kopání do nebožtíka se nám nelíbí, do očí by mu to nikdy neřekli. Společnost, kterou vedeme s kolegou Láďou Vůjtkem, podobnou zkušenost odmítá," je rozhořčený Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services.

Právě on byl Henyšovým žákem od září 2008. Společně poté s Vladimírem Vůjtkem mladším od zesnulého Henyše firmu odkoupili.

Sivek přesto nepopírá, že by všechno v českém hokeji bylo bílé jako sníh. „Jsou některé věci, které člověk slyší, ale nejsem typ, který by dal na pomluvy. Navíc žijeme v době, kdy je vše u juniorů hodně sledované, takže si žádný trenér nedovolí vzít kluka jen pro peníze. Vybrat nejlepší je samo o sobě těžké, peníze v tomto případě nemůžou hrát roli. Bylo by to vidět. Takhle to nelze dělat,“ je přesvědčený jeden z nejmladších mužů v Česku, kteří se starají o zájmy hráčů.

Podle Siveka není problém u „hotových“ hokejistů, ale u těch, kteří se stále učí. „Pokud se tohle děje, tak jedině v mladších kategoriích, kdy kluci nejsou ještě hokejově vyvinutí. Jestli tam někdo hraje za to, že rodiče dají do klubu nějaké peníze, se tolik nepozná. Může se to dít, asi bychom byli naivní, pokud bychom si mysleli, že se toto neděje v klubových kategoriích, ale jak říkám, osobní zkušenost nemám,“ dodává smutnou pravdu, o které se mluví, ale jen potichu, aby nikomu neublížila.

Napsal deník Sport
Jaroslav Jiřík, dřívější Holíkův spoluhráč
Dávat peníze trenérům byl tenkrát zvyk?
„To řídil pan Henyš. Takže tak.“
Zástupce hráčů Jaromír Henyš?
„Nemám důkaz, ale co si matně pamatuju, jak jsem dělal blbýho v té nahrávce (v rozhovoru s Holíkem), tak mi bylo řečeno (Holíkem), ať se zeptám Henyše, jak se to dělá. V té době je možné, že to tak chodilo.“
Luděk Bukač, uznávaný trenér
„O nebožtících se těžko mluví, ale pokud já vím, tak u mladších hráčů býval hodně aktivní Henyš. To byla figura číslo jedna. O nominace těch „svých dětí“ se hodně staral.“

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko