Hlavní obsah

Kouč Litvínova Reichel pokřtil knihu o své kariéře

LITVÍNOV

Extraligový hokejový zápas mezi Litvínovem a lídrem tabulky z Českých Budějovic měl slavnostní předehru. Odpoledne se v útrobách litvínovského zimního stadiónu uskutečnil slavnostní křest knihy s názvem Kapitán zlaté generace, která mapuje bohatou kariéru olympijského vítěze z Nagana, trojnásobného mistra světa a současného trenéra Litvínova Roberta Reichla. Kmotry knihy byli Reichlovi bývalí spoluhráči Jiří Šlégr a Jiří Lála, hokejový svaz zastupoval šéftrenér Slavomír Lener.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér hokejistů Litvínova Robert Reichel

Článek

„Popsal jsem všechno, co jsem prožil během třiadvaceti let, strávených v roli profesionálního hokejisty na ledě. Nemohl jsem vynechat svoje začátky v dresu Litvínova ještě v československé lize i start reprezentační kariéry na mistrovství světa v roce 1990. V knize jsou i vzpomínky na léta v NHL, nemůže chybět Nagano a další světové šampionáty,“ uvedl Reichel.

„Stejně tak se ohlížím za dalším působením v Litvínově po návratu ze zámoří. Ke sportu jsem vždycky přistupoval s láskou a chtěl jsem, aby to bylo patrné i v mojí autobiografii. Do ní jsem zařadil i věci, které jsem předtím nikde nezveřejnil, a to by mohlo sportovní fanoušky zajímat. Možná, že se některým osobám moje názory líbit nebudou, ale říkám, to co si myslím. Ne každému se poštěstí hrát hokej vrcholově od šestnácti do devětatřiceti let, moc si vážím, že jsem to dokázal,“ vykládal litvínovský trenér.

„Nejprve jsem začal psát knihu s Ivanem Hamšíkem, který ale přešel ze sportovního tisku do jiných novin. A tak jsem de facto začal znovu se sportovním novinářem Karlem Knapem a na publikaci jsme pracovali přes dva roky. Vycházeli jsme i ze soukromého archivu a kronik, které mi vede manželka Karin,“ dodal litvínovský kouč, jehož syn Kristián s dcerou Dianou obohatili slavnostní chvilky při křtu přečtením úryvků z knihy svého otce.

Manželka vedla archiv a kroniku

Karin Reichelová prozradila, jak to bylo s archivními materiály: „Kroniku jsem vedla ráda. Věděla jsem, že to dělám pro Roberta. Měla jsem anglicky vedený sešit z doby, kdy jsme žili v Severní Americe. A něco podobného bylo v němčině, když Robert hrál za Frankfurt. A hodně místa v kronikách je věnováno reprezentaci a české extralize. I když Robert už nehraje, je pořád časově vytížený. Někdy se mi zdá, že jako trenér má více práce, než když jen hrál. Ale už jsem si na to zvykla.“

Dlouholetý Reichlův parťák Jiří Šlégr vyzdvihl přínos knihy pro mladé adepty hokeje: „Myslím, že pro kluky může být kniha a hlavně její obsah inspirací, jak se stát hokejistou. I z publikace je patrné, jakým je Reichel litvínovským patriotem. Pro zdejší hokej udělal spoustu práce a jsem hrdý, že jsem se mohl zúčastnit křtu jeho autobiografie. Má tolik zážitků, že je dobře, aby se s nimi mohli seznámit i čtenáři.“

Šlégr je v okruhu kandidátů na litvínovského generálního manažera. „To je otevřená záležitost. Jednání probíhají a uvidíme, jaký z toho bude závěr. Samozřejmě sleduji počínání kluků v extralize a věřím, že se Litvínov vyšplhá výš,“ dodal bývalý obránce.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko