Hlavní obsah

Česká reprezentace na evropské tour, to je převážně artikl z bohaté ruské KHL

PRAHA

Dvaadvacet hráčů pozval trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik na švédský podnik evropské tour. A jeho pohled při výběru mířil hlavně k Východu. Na LG Games se ukáže třináct respondentů z Kontinentální ligy. Z ruské soutěže je zasílán nejpočetnější artikl do našeho národního týmu. Téměř dvě třetiny pozvaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek z Magnitogorsku je v Hadamczikově výběru jedním ze třinácti hráčů z KHL.

Článek

Jeden brankář, čtyři obránci a osm útočníků má vizitku KHL. Jeden zástupce byl povolán ze Švédska a osm z české extraligy. Není se čemu divit.

Kontinentální liga zažívá svůj třetí ročník, to jako nástupce Super ligy. A přívlastek "Super" platí i nadále. Jde o rozsáhlou soutěž, kterou nyní hraje třiadvacet mužstev a nejbohatší kluby dosahují stamiliónových rozpočtů. Rusko je v kurzu. Kvalita a finanční ohodnocení jsou na výši. A na tyto podmínky hráči i trenéři slyší.

V Hadamczikově nominaci přitom mohlo být ještě více hráčů z KHL. Například Karel Rachůnek, Michal Barinka a Josef Vašíček, trio z Jaroslavle. Či Miroslav Blaťák. „Rachůnek i Vašíček byli na první akci, Rachůnek se navíc zranil. Chtěli jsme je i do Moskvy na ruské hry. Jak klub, tak hráči požádali, aby v únorové pauze mohli být s týmem,“ pověděl trenér na nominační tiskové konferenci.

Brankář Spartaku Moskva Dominik Hašek si po mnoha letech v NHL vyzkoušel KHL. A ve svých šestačtyřiceti letech se rozhodně neztratil.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Milan Syruček

Barinka je navíc v týmu po příchodu z Vítkovic krátkou dobu. "Je tam čtrnáct dnů, odehrál tři zápasy. Momentálně chtějí, aby byl s mužstvem. Skýtá se možnost ho nominovat, ale nechtěli jsme dělat problémy, aby pak třeba nehrál. Raději jsme zvolili menší zlo, že jsme tyto hráče z nominace vypustili,“ vysvětlil Hadamczik.

Tím ale zástup z Východu nekončí. Žádný jiný klub z KHL ale podobný požadavek jako Jaroslavl nevznesl. Ze srazu se však nakonec ze zdravotních důvodů omluvil Miroslav Blaťák.

Klobouk dolů před Haškem, říká Hadamczik

Zdravotními potížemi prochází třeba Jakub Klepiš z Ufy. „Byl deset dnů v ruské nemocnici a stále není úplně v pořádku, chodí na odběry krve a sedimentace. Dohodli jsme se, aby trénoval, připravil se na závěr sezóny a mohl se podle výkonnosti poprat o další nominace," řekl kouč směrem k tomuto forvardovi.

Připomenout se sluší i postava šestačtyřicetiletého gólmana Dominika Haška ze Spartaku Moskva. On by se mohl ukázat na posledním podniku evropské tour, který se odehraje v dubnu v Brně. Zde by mohl hrát i osmatřicetiletý Jaromír Jágr z Avangardu Omsk.

„Klobouk dolů před jeho výkony. Pokud bude prokazovat výsledky, tak je to o tom, zda se vezme, nebo ne,“ dodal Hadamczik na Haškovu adresu. A co další muž z nejbohatší evropské soutěže - Jágr?

Už dříve Hadamczik pověděl, že v úvahu připadá jeden podnik evropské tour. "Sám přišel s tím, že by rád absolvoval jednu akci evropské tour v sezóně," vyjádřil se kouč v říjnu po inspekční cestě po KHL. Tři už nepřicházejí v úvahu, zbývá poslední. Ta v Brně.

Nominace na LG Games, to je 13 zástupců z KHL
Brankáři: Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Alexander Salák (Färjestad/Švédsko),
Obránci: Lukáš Krajíček, Martin Lojek (oba Třinec), Jakub Nakládal (Pardubice), Tomáš Mojžíš (Minsk/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL),
Útočníci: Roman Červenka, Petr Vampola (oba Omsk/KHL), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (Astana/KHL), Jan Marek, Zbyněk Irgl (oba Mytišči/KHL), Petr Koukal (Pardubice), David Květoň (Třinec), Ivan Rachůnek (Zlín), Milan Gulaš (České Budějovice), Marek Kvapil (Kometa Brno), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL).

Reklama

  Slovensko - Německo dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Slovensko vs. Německo
Slovensko vs. Německo
Slovensko
Německo
  Švýcarsko - Norsko dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko
Norsko
  Švédsko - USA dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Švédsko vs. USA
Švédsko vs. USA
Švédsko
USA
  Česko - Finsko dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.