Hlavní obsah

Šedesátníka Pouzara stále mrzí, že do NHL nemohl jít dříve

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Třikrát získal Stanley Cup, dvakrát se radoval ze zlaté medaile na mistrovství světa, ale skutečně nejcennější vítězství vybojoval hokejista Jaroslav Pouzar teprve před pár lety, když překonal leukémii. V pondělí slaví odchovanec Českých Budějovic 60. narozeniny. "Snad jsem ve svém životě něčeho dosáhnul," ohlédl se v den jubilea.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Pouzar (vlevo) slaví v pondělí šedesátku...

Článek

Když bilancuje, stále ho mrzí jedna věc. "A to ta, že jsem se nenarodil později. Protože bych mohl odejít do zámoří, kdy bych chtěl já a ne ve chvíli, kdy mě tam režim pustil," uvedl.

Pouzar zamířil do slavné NHL ve třiceti letech a odehrál tam čtyři sezóny. Jak sám říká, peníze, které si tam vydělal, mu stačily na to, aby mohl po roce 1989 postavit v Českých Budějovicích fitnesscentrum. "Na to, abych se hokejem zabezpečil na celý život, to ani náhodou nebylo. Ale to jsou věci, které člověk neovlivní," řekl.

Na druhou stranu Pouzar připustil, že měl štěstí v tom, že se dostal do takového týmu, jakým byl v 80. letech minulého století Edmonton Oilers. Klub, jenž momentálně patří mezi nejslabší v NHL, zažíval období úspěchů. "Nastupoval jsem s Gretzkým, nebo Kurrim, byl to zážitek," uvedl Pouzar.

Pro třetí prsten zaskočil z Německa

S Edmontonem vyhrál v letech 1984 a 1985 Stanley Cup. Stal se tak prvním Čechem, který na triumf v nejlepší hokejové soutěži světa dosáhl. "Když jsem přišel do Kanady, vyprávěl jsem spoluhráčům, že mým největším snem bylo vyhrát mistrovství světa, což se mi povedlo. Ale oni na mě koukali a bylo vidět, že jim to vůbec nic neříká. Uznávali jenom Stanley Cup," vzpomíná Pouzar.

Slavný pohár zvedl nad hlavu ještě jednou. V roce 1987, když působil v tehdejší Spolkové republice Německo, si jej Edmonton opět vyžádal na play-off. A Gretzkého tým s Pouzarem v sestavě slavil další triumf.

Vypořádal se zlou babou

Po konci kariéry se začal věnovat podnikání. Navíc působil v českobudějovickém klubu. Vykonával v něm řadu funkcí, dokonce i trénoval první mužstvo. Na přelomu tisíciletí byl navíc místopředsedou Českého svazu ledního hokeje.

Všechno se změnilo koncem roku 2003, tehdy lékaři u Pouzara objevili leukémii. Podstoupil transplantaci kostní dřeně a uzdravil se. I když nepatrné následky to na něm zanechalo, špatně slyší a hůř vidí. "Byla to zlá baba, která mě potkala. Ale dokázal jsem se s ní vypořádat," říká o nemoci.

Nyní se blíží důchodovému věku, ovšem na odpočinek zatím nemyslí. Je podruhé ženatý a má devítiletého syna Jaroslava, který se také věnuje hokeji. Pouzar senior navíc v Českých Budějovicích staví hokejové centrum, které by mělo sloužit k výchově mladých hráčů. "Nechceme z nich udělat jen hokejisty, především je povedeme k tomu, aby z nich vyrostli dobří lidé," řekl Pouzar.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko