Hlavní obsah

Hokejová liga EBEL se podle Hamana blíží úrovni české extraligy

ZNOJMO

Více dohrávaných soubojů, častější šarvátky a jednodušší přímočará hra charakterizovala z pohledu znojemského útočníka Radka Hamana základní část mezinárodní hokejové ligy EBEL, která se podle jeho slov blíží české extralize. Ve své premiéře v nové soutěži sice dvaačtyřicetiletý Haman nestihl hlavní vrchol sezony play off, neboť dostal zápal plic provázený vysokými horečkami, v základní části ale v prvním znojemském útoku odehrál 47 zápasů.

Článek

Haman může z pohledu svého dlouholetého působení ve vrcholovém hokeji srovnávat soutěže pohledem odborníka. Do extraligy nakoukl už před čtvrt stoletím v roce 1987 v dresu Komety Brno, získal dva mistrovské tituly - jeden v Dukle Jihlava a druhý v Olomouci. Hlavní část kariéry odehrál ve Znojmě, kde působí od roku 1999.

Po odprodeji extraligy do Brna zůstala Znojmu první liga. "V této soutěži jsou čtyři kvalitní týmy, ostatní soupeři pokulhávají. V EBEL lize byly všechny zápasy vyrovnané. V jednotlivých týmech hrají reprezentanti svých zemí doplnění zkušenými Kanaďany. Proto byla určitě změna přínosem pro znojemský hokej," poznamenal Haman.

Českou extraligu ovšem považuje za kvalitnější soutěž. "Hraje v ní více takticky lépe vybavených hokejistů. Naopak EBEL ligu charakterizují jednoduché akce, hokejové myšlení v této soutěži ovlivňují Kanaďané," řekl Haman.

EBEL liga je ofenzivnější

Podle něj čeští hokejisté v extralize zvládnou držet například celý zápas defenzivní taktiku a plnit pokyny trenéra, takže zápas skončí 2:1. Zato v EBEL se hraje ofenzivně, bez taktického svázání, a utkání končí třeba poměrem 7:5.

"Čekal jsem, že bude v EBEL lize více surových zákroků. Což nebylo. Ale dohrávají souboje a šarvátku vyvolají, pokud potřebují změnit průběh zápasu," přiblížil znojemský útočník své poznatky.

Velký rozdíl je podle něho i v návštěvnosti. Největší návštěvy měli hokejisté Záhřebu, na jejich zápasy byla hala pro 6500 diváků vyprodaná. Výbornou kulisu měly také všechny zápasy v Rakousku. "Pouze v Jesenici bylo komorní prostředí. Asi to bylo dáno postavením klubu na posledním místě tabulky i jeho finančními problémy," konstatoval Haman.

Mrzí ho, že si kvůli nemoci neužil play off, o konci kariéry ale neuvažuje. "V letošní sezoně se mi kromě několika vyražených zubů zranění vyhnula. Jsem domluven s vedením klubu, že si po sezoně sedneme a domluvíme se na příští sezoně," nastínil Haman.

Reklama