Hlavní obsah

Hokejistky myslí před mistrovstvím světa v Lotyšsku na medaile

Liberec

Český ženský reprezentační hokejový výběr, který se v těchto dnech v Liberci připravuje před mistrovstvím světa v lotyšském Ventspilsu, si klade vysoké cíle. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta se netají, že by si z Pobaltí rády přivezly nejcennější kov. Družstvo čeká první utkání 25. března, kdy budou soupeřkami hráčky Japonska. Poté hokejistky změří síly s výběry Norska, domácího Lotyšska, Kazachstánu a na závěr Rakouska.

Článek

"Určitě bychom ze šampionátu chtěli medaili, protože si myslím, že patříme minimálně do světové desítky," řekl dnes novinářům reprezentační kouč Manhart. Vítěz turnaje postoupí do elitní divize šampionátu. "Myslím si, že ten největší cíl, postup, je reálný. Když se nám tam podaří dobře zahrát, tak věřím, jsme schopni toho dosáhnout," doplnil.

Do Lotyšska nominoval 21 hráček - dvě brankářky, sedm obránkyň a čtyři kompletní útočné formace. Češky se loni vrátily do divize I mistrovství světa, tedy druhé nejvyšší kategorie. Podle kapitánky Aleny Polenské je už toto velká motivace. "Těšíme se na lepší hokej a na možnost dostat se zase o třídu víš. Určitě bychom chtěly medaili a nejlíp tu zlatou," řekla kapitánka.

Do Lotyška odcestuje 11 hráček z domácí soutěže, čtyři ze Spojených států, dvě z Kanady, tři působící ve Švýcarsku a jedna v Německu. Na podzim se české hráčky v německém Füssenu utkaly s Japonkami, Švýcarkami, Ruskami a Slovenkami. Ve Ventspilsu by jim měly zřejmě nejvíce konkurovat Norky. "Hodně se za posledních pár let zlepšily a jsou dost rychlé a silové, takže to bude asi náš největší soupeř," řekla Nikola Tomigová, útočnice hájící barvy University of Maine.

V Liberci měly hráčky spolu s tréninkem na programu i několik utkání. Nastoupily například proti "áčku" libereckého ligového dorostu. Mladým hokejistům sice podlehly 3:10, podle Manharta ale utkání splnilo účel. "Potřebovali jsme s holkama probrat nedostatky, které máme, a tam je to daleko víc vidět," řekl reprezentační kouč. Do dnešního přípravného utkání už nominoval sestavu, která na mistrovství nastoupí proti Japonkám.

Do Lotyšska české reprezentantky odletí v sobotu.

Nominace pro MS:
Brankářky: Radka Lhotská (Salzgitter Ice Fighter/Německo), Kateřina Bečevová (Slavia Praha),
obránkyně: Kateřina Flachsová (Langenhal/Švýcarsko), Petra Herzigová, Barbora Pekárková, Pavlína Horalková, Aneta Tejralová, Adéla Kubatová (všechny Slavia Praha), Jana Fialová (Banff Hockey Academy/Kanada),
útočnice: Klára Chmelová (CIH Academy/Kanada), Sonja Nováková (Langenhal/Švýcarsko), Alena Polenská (Brown University/USA), Denisa Křížová (National Sport Academy/USA), Simona Studentová (Neuchatel Futur/Švýcarsko), Eva Holešová, Lucie Manhartová (obě Slavia Praha), Nikola Tomigová (University of Maine/USA), Lucie Povová (Northeastern University/USA), Kateřina Solničková (Berounské Lvice), Katka Kaplanová (Karviná), Vendula Přibylová (Olomouc).

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko