Hlavní obsah

Vůjtek: Před zápasem s Čechy se mnou emoce necloumají

Čech povede Slováky proti Čechům. Trenér slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek má před sebou dvě důležité zkoušky před blížícím se mistrovstvím světa. Dnes v Praze a v pátek v Bratislavě bude Slovensko soupeřem Česka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vladimír Vůjtek na tiskové konferenci

Článek

Poprvé v životě se postavíte proti českému národnímu týmu. S jakými pocity?

Asi vás zklamu, ale s obyčejnými. Beru to jako každý jiný zápas. Jsem rád, že v této fázi přípravy na mistrovství světa se můžeme utkat se silným soupeřem. Chceme v Praze udělat dobrý výsledek. Těším se.

Před lety jste možná čekal nabídku trénovat český reprezentační tým, ale žádná nepřišla. Motivuje vás to nějak před zápasy v Praze a v Bratislavě?

Vůbec ne. Mám dost roků, abych v sobě pěstoval uraženost nebo ješitnost. Žádné emoce se mnou necloumají. Jsem rád, že můžu trénovat Slovensko, a chci, aby se mu dařilo.

Co očekáváte od obou utkání s Českem?

Pro nás jsou to zápasy, v nichž vybírám tým a čekám na další hráče pro mistrovství světa. Měli by přijít ze Slovanu a z Košic, tedy mužstev, která hrají finále slovenské extraligy, a snad přijdou ještě nějací z NHL.

Oproti posledním dvěma utkáním s Ruskem do vašeho týmu přibyly z NHL dvě posily – obránci Jurčina a Sekera. Postavíte je v Praze?

Pokud se neobjeví zdravotní problémy u obránců, kteří hráli v Rusku, tak ne. Oba se potřebují po příletu aklimatizovat.

Pražský zápas je pojatý jako pocta mistrům světa, kteří před čtyřiceti lety pro tehdejší Československo získali doma titul. Co říkáte na to, že se bude hrát v retro dresech?

Výborný nápad. Na takové úspěchy, jako je titul mistrů světa, se zapomenout nesmí.

Bude i pro vás vzpomínka na vrstevníky, kteří to získali, pohlazením po duši?

Mně tehdy bylo pětadvacet roků, ale s Vítkovicemi jsme postoupili do ligy až za rok. Teprve pak jsem se na ledě začal potkávat i s mistry světa z Prahy.

Očima Aloise Hadamczika
„Možná to někteří lidé budou vnímat prestižně, že krajané stojí na střídačkách proti sobě, ale já to mám nastavené tak, že prostě chci vyhrát nad silným soupeřem. S Vláďou Vůjtkem se dobře známe, bydlíme od sebe dvacet kilometrů. Je to parťák, ale ve středu a v pátek to pro mě bude rival."

Reklama