Hlavní obsah

Opavský lední hokej je zachráněn. Město se dohodlo s Hadamczikem

Opava

Ještě před rokem byl opavský lední hokej v ohrožení kvůli majetkovým sporům kolem tamního zastřešeného zimního stadionu, který je nejstarší v Česku a je značně zchátralý. Sportovní hala patřící městu Opava totiž stála na pozemcích hokejového klubu HC Slezan Opava, za kterým stojí současný reprezentační hokejový trenér a podnikatel Alois Hadamczik. Nakonec i přes prvotní odmítání města opavští zastupitelé v pondělí odsouhlasili nákup pozemků pod stadionem od HC Slezan za více než 11 miliónů korun.

Článek

„Podařilo se nám s HC Slezan vyjednat maximum z možného. Trojdohoda, ke které došlo mezi městem, občanským sdružením HC Slezan a akciovou společností HC Slezan, je pro nás akceptovatelná," sdělila v úterý médiím 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady s tím, že to, že pozemky pod stadionem nepatřily městu, způsobovalo spoustu potíží. „Například při získávání evropských dotací. Navíc se nám díky této dohodě podařilo vyřešit spor s HC Slezan související s nájmy," upřesnila Brady.

Hokejový klub totiž městu dlužil za využívání stadionu více než milión korun. Opavě pak vyfakturoval nájem za užívání pozemků ve zhruba stejné výši. „Takže se pohledávky započetly. A částku 11 miliónů korun za pozemky město klubu uhradí ve splátkách do března 2014. Nájem za stadion začne HC Slezan zase městu platit od 1. ledna 2013," doplnila náměstkyně. „Navíc jsme se s klubem dohodli, že peníze, které od města dostanou za pozemky, půjdou výhradně na podporu opavského mužského hokejového týmu," doplnil Brady náměstek opavského primátora Daniel Žídek (ČSSD).

Slova opavských náměstků Právu potvrdil také předseda představenstva HC Slezan Opava Alois Hadamczik. „Byl návrh, buď to městu darujeme za korunu, nebo prodáme za cenu podle znaleckého posudku. Nakonec se odsouhlasilo, že pozemky městu prodáme za znalecký posudek s tím, že se zavážeme k tomu, že peníze z prodeje půjdou na opavský mužský hokej. Na roční provoz tohoto hokeje je potřeba kolem 2,5 miliónu korun. Součástí dohody je i slib města, že bude ročně na mužský hokej přispívat 270 tisíc korun. Dosud totiž město na něj nedávalo ani korunu. Přispívá ale ročně více než čtyřmi milióny na mládežnický hokej," uvedl Hadamczik s tím, že po počátečních neshodách se podařilo klubu s městem dohodnout. „Bez spolupráce s městem by vůbec nebylo možné udržet v Opavě mužský hokej. Jsem rád, že jsme se nakonec dohodli. Chci, aby se v Opavě mužský hokej hrál. Žiju zde a s hokejisty se dobře znám. Navíc hokej v Opavě má určitě budoucnost. Naši páťáci až osmáci jsou nejlepší v kraji, poráží Třinec či Vítkovice. A v hokejové přípravce třeťáků máme už 50 dětí," zdůraznil Hadamczik a dodal, že město se zavázalo dát stadion do pořádku, protože je na spadnutí. Podle Brady chce magistrát halu opravit postupně. „Rekonstrukce se dočkají mimo jiné šatny, sociální zázemí, plánuje se i zateplení objektu," řekla Brady.

Opavský zimní stadion byl postaven v roce 1953, zastřešený byl jako třetí v republice v roce 1956. Jeho současná kapacita je 5500 diváků. Na provoz stadionu město ročně dá osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko